Grantovi za 13 nevladinih organizacija iz Srbije u okviru projekta SMART Balkans 1

Dodeljivanjem grantova u okviru projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan želimo da doprinesemo procesu demokratizacije, stvaranju uslova za bolji život i evrointegracije Srbije. Projekat je usmeren na snaženje participativnih demokratija i evroatlanskih integracija na Zapadnom Balkanu u čemu značajnu ulogu treba da imaju organizacije civilnog društva u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji – istakla je Marija Risteska, izvršna direktorka Centra za istraživanje i kreiranje politika (CRPM) iz Makedonije tokom današnje svečane dodele grantova za 13 organizacija nevladinog sektora u Srbiji u sklopu projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

Taj projekat, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Norveške sa grantom vrednim 17 miliona evra, Centar za istraživanje i kreiranje politika sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama, Institutom za demokratiju i medijaciju (IDM) iz Albanije i Centrom za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine.

Viša savetnica za projekte u ambasadi Norveške u Beogradu Nela Jović istakla je da ta zemlja pruža pomoć Srbiji još od 2000. godine pa tako, između ostalog, podržava i rad organizacija civilnog društva. Ona je dodala da je cilj projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan jačanje segmenata bezbednosti, stabilnosti i dobre uprave.
Sertifikati o grantu dodeljeni su za kategorije lokalna intervencija, medijski grant i kreativne kutije. U prvoj kategoriji grantove su dobili Grupa 484 iz Beograda, Škogled iz Beograda, Tim 42 iz Leskovca, Centar za razvoj građanskog društva – Protecta, iz Niša, Udruženje građana “Roditelj” iz Beograda, Centar lokalne demokratije LDA iz Knjaževca, Volonterski centar Vojvodine iz Novog Sada, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA iz Čačka i Tebrizam iz Bora. Medijske grantove su dobili Centar za istraživačko novinarstvo – CINK iz Kruševca i Forum žena iz Prijepolja.

Grantovi iz oblasti kreativne kutije pripali su Udruženju građana Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva i Art Aparatu iz Beograda.

Na skupu je naglašeno da je region Zapadnog Balkana u poslednjih nekoliko godina obeležen masovnim odlascima stanovništva. Loša perspektiva za mlade, raširena korupcija na svim nivoima vlasti, nizak životni standard i politička nestabilnost samo su neki od izazova sa kojima se suočavaju ljudi u regionu. Podeljeno društvo je društvo kojim se lako manipuliše i sa vrlo malo kompetencija. Zato je dužnost civilnog sektora u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji da bude ta spona između zemalja koja će izgraditi temelje za bolju budućnost za ceo Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari