Sajmon Grej, šef kancelarije Svetske banke, juče je na Kopaonik Biznis forumu izjavio da u Srbiji ima suviše strategija i da bi vlasti trebalo da imaju samo jednu strategiju po sektoru. On je izneo kritiku i da vlastima nedostaje sposobnost implementacije projekata.

Grej je ocenio da će novi model privrednog rasta morati da se okrene domaćoj štednji jer više neće biti tolikog stranog zaduživanja, pa ni investicija. Grej je pohvalio jaku viziju, odlučnost i briljantnost Vlade i poslovne zajednice „koji mogu da stanu rame uz rame sa bilo kim u svetu“. „Kad uđem u Ministarstvo infrastrukture, osim velikog toplog zagrljaja, dobijem i podatke o rokovima izgradnje, ali i frustraciju i malo ljutnje zbog čvrstih procedura Svetske banke“, rekao je Grej.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavle Petrović istakao je da bi trebalo uvesti fiskalna pravila koja će omogućiti prilagođavanje javne potrošnje bez ozbira na političke cikluse. On je upozorio na to da je dug Srbije sada 32 odsto, ali da će do kraja godine dostići 36 procenata, što je rast od čak 10 odsto za vreme trajanja kriza. On se izjasnio protiv rasta plata u javnom sektoru u 2010. jer to znači rast za jednu četvrtinu zaposlenih, pa bi i privatnici morali da dižu plate, što bi značilo lošiju konkurentnost srpske privrede. „Pri istim porezima, ako smanjimo uvoz i potrošnju, imaćemo manje poreske prihode. Tako ćemo morati da ili dalje smanjujemo rashode ili da dižemo PDV, što se može izvesti u okviru poreske reforme, koju je predložila ministarka finansija Diana Dragutinović“, rekao je Petrović.

Profesor Pravnog fakulteta Miroljub Labus predstavio je istraživanje koje je pokazalo da u Srbiji postoji razvijeni sever i nerazvijeni jug i da u državi postoje grozdovi privrednih aktivnosti u razvijenim opštinama. On je naveo da se 80 odsto imovine nalazi na severu, zajedno sa dve trećine preduzeća i da „sa svakih 10 kilometara udaljavanja od Novog Beograda pada BDP po glavi stanovnika za tri odsto“.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je govoreći o načinu na koji potrošen novac od prodaje Mobtela i tome kako će se potrošiti buduća sredstva od privatizacije rekao da „ima valjda načina da se nekima pomogne da prođu cenzus, a da se za to ne potroši milijardu evra“. On je podsetio na to da se Srbija na listi konkurentnosti nalazi na 93. mestu od 133 rangiranih zemalja, dodavši da je cilj da do 2012. uđemo u prvih 70. Đelić je istakao da je Nacionalni savet za konkurentnost definisao 38 mera za poboljšanje konkurentnosti za ovu godinu, između ostalog i povećanje energetske efikasnosti, stvaranje baze podataka sa svim lokacijama gde je moguća gradnja i promena načina dodele transportnih dozvola.

 

Strategija razvoja do leta

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je juče da će prvi nacrt strateigje razvoja Srbije do 2020. biti predstavljen do leta, a bazirana je na ciljevima rasta koja je sebi postavila EU za isti period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari