Hrvatska uništila pošiljku šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Hrvatski carinici juče su sprečili uvoz šljiva iz Srbije, a pošiljku uništili zbog prisustva pesticida hlorpirifosa.

Na portalu evropskog sistema brzog upozoravanja na prehrambenu opasnost (RASFF) objavljeno je obaveštenje o isporuci šljiva u kategoriji „potencijalno rizično“.

U spornoj isporuci šljiva zabeleženo je prisustvo ovog pesticida u koncentraciji od 0,025 miligrama po kilogramu šljiva, dok je maksimalno dozvoljena koncentracija 0,01 miligram po kilogramu.

Ovo je druga isporuka voća iz Srbije u Hrvatsku za pola meseca koja je uništena zbog prisustva ovog pesticida.

Hrvatska carina je 14. avgusta zabranila ulazak breskvi iz Srbije zbog prisustva susptance čije je korišćenje u EU zabranjeno.

Kako je za Danas ranije rekla Slađana Savić, asistentkinja Katedre za primenjenu hemiju, Hemijskog fakulteta u Beogradu ova supstanca osim što imaj otrovna dejstva, zadržava se u organizmu i veoma se teško razgrađuje, pa je efekat produžen.

„Iz Evropske agencije tvrde da su simptomi unosa prekoračenog nivoa hlorpirifosa mučnina, vrtoglavica i konfuzija. Takođe, da je, ukoliko su radnici na plantažama izloženi izlivanju, moguća respiratorna paraliza i smrt“, pojašnjava Savić dodajući da je nepovoljno da se trudnice izlažu hlorpirifosu, jer studije pokazuju da to može negativno uticati na nervni sistem ploda.

Violeta Josifova, direktorka za razvoj u BioGenesis-u je povodom slučaja vraćenih breskvi oglasila istakla da je Ministarstvo poljoprivrede dozvolilo interventni uvoz ovk insekticida koji je i u Srbiji zabranjen.

„Deo te supstance je završio u voćarstvu, a nije bilo tome namenjeno, što sada ima za rezultat da Srbiji može biti zabranjen celokupan izvoz voća i povrća“, izjavila je ona.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se oglasilo tim povodom i objasnilo da je donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe i svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture je zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo.

„Suočeni sa ozbiljnim problemom opstanka proizvodnje šećerne repe, kao strateške biljne kulture za našu zemlju, Ministarstvo je razmatralo podnete zahteve proizvođača šećerne repe i donelo takvu odluku uzimajući u obzir preporuke Stručnog saveta za sredstva za zaštitu bilja, kao i praksu koje u ovakvim situacijama koriste i zemlje članice EU“, navedeno je na sajtu ministarstva.

Na RASFF juče je Nemačka prijavila šljive iz Poljske, takođe sa prisustvom hlorpirifosa i to u dvostruko većim količinama nego u slučaju naših šljiva od 0,045 miligrama po kilogramu.

Ovo obaveštenje je označeno kao „potencijalno ozbiljno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari