Idealan zvuk donosi posao sa strane 1Miloš Milić u svojoj radionici, Sve fotografije: Stefan Đaković

Miloš Milić iz Beograda traga već 18 godina za idealnim zvukom na gramofonu. Ova potraga, i po malo elektronskog umeća, odvela ga je u specifičan biznis koji mu je doneo klijente visoko kotiranom ukusa, ali i luksuznog miljea.

Miloš radi sa lampama, ali ne onim za osvetljenje. U pitanju su zapravo muzička pojačala, koja su neophodna za sve koji imaju gramofon. Pravila su se nekada za radio prijemnike, ali su poslednjih decenija opet popularna među ljubiteljima istančanog zvuka.

“Lampe koje ja pravim ne svetle, oni pobošljavaju zvuk muzike”, objašnjava Miloš, laički, da bi novinar što lakše razumeo. “Ideja je da muzika zvuči što vernije, kao da je saksofonista, na primer, u istoj sobi i svira tik uz vas.”

Idealan zvuk donosi posao sa strane 2

Jedno od Miloševih pojačala

Miloš je na ideju došao davno, jer je i sam zaljubljenik u muziku. Kao tinejdžer je na koncertu primetio pojačalo koje je koristio gitarista, a koje je zbog lampi izgledalo drugačije od ostalih. Kako je zvuk bio savršen, pokušao je utvrdi o čemu se radi. Tada internet još nije uzeo maha, a pored osnovnog znanja iz Srednje elektrotehničke škole, umeće je kupio – od svega nekoliko sličnih majstora. Obilazio je i brojne radionice, tražio iskustva na forumima i kako kaže, prvo napravio gomilu grešaka. Sve je radio ručno.

“Skinuo sam osnovne tehnike od jednog starijeg stručnjaka, ali ostatak sam provaljivao sam”, priča umetnik. “Napravio sam od jedne sobe u stanu radionicu i napunio je hiljadama lampi, kablova, pojačala. Vladao je apsolutni nered. U eri kada se sve digitalizuje, ja sam se vraćao izvornom zvuku. Onda se ispostavilo da je to postao trend i u svetu.”

Radi se zapravo o tehnici koja je nastala još sredinom prošlog veka, ali ju je poslednjih decenija zamenila – kompjuterska tehnologija. Umesto lampi, počeli su da izrađuju čipove. Ipak, kao što su se poslednjih godina ljubitelji muzike masovno vratili gramofonima, tako je i Milošev “biznis iz jedne sobe” doneo luksuzne klijente.

Idealan zvuk donosi posao sa strane 3

Proces izrade traje i do mesec dana

“Počeli su da mi se javljaju ljudi iz Srbije, ali i inostranstva, po pravilu hedonisti, koji vole da otvore dobro vino, upale tompus i slušaju ploče”, govori Miloš. “Oni su cenili da imaju osećaj da im je, uz moja pojačala, Erik Klepton ili neki džez muzičar u sobi pored njih.”

Ova lampaška pojačala nisu samo egzoticna vrsta elektronike, već ih Miloš pravi tako da su i deo enterijera, pogotovo za luksuznije domove. Za jedno pojačalo treba mu i do mesec dana posla. Radi se o unikatima. Milošu ovo nije glavni posao. Zapravo se bavi medicinskom elektronikom, a pojačala čuva za posle podne ili vikende.

Servisira i gitare

Kako Miloš već 18 godina radi na pojačalima, mnogi gitaristi koji koriste gitarska pojačala, donose svoje instrumente kod njega na servis. “U pitanju je druga vrsta pojačala, to su ona koja gitari daju hrapav zvuk”, kaže stručnjak i objašnjava. “Od prilike kao glas Džimija Hendriksa.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari