Ideja pomoćnika ministarke energetike da se "prekomerna potrošnja" naplaćuje po berzanskim cenama, šokirala javnost 1foto: Aleksandar Veljković

Rezonovanje Zorana Ilića, pomoćnika ministarke energetike da bi hipotetički u Srbiji sve one koji prekomerno troše struju trebalo sankcionisati tako što bi je plaćali po cenama po kojoj je Elektroprivreda Srbije kupuje na inostranom tržištu naišla je na žestoke kritike stručne javnosti, potrošačkih udruženja i sindikata jer se tumači da bi to bio udar na najsiromašnije i u energetskom smislu najnezaštićenije građane.

Govoreći nedavno na debati “Energetska kriza i položaj siromašnih u Srbiji” u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju Ilić je, između ostalog, rekao da nadležni u našoj zemlji zasad ne planiraju da sankcionišu one koji će, tokom predstojeće grejne sezone, struju trošiti prekomerno.

Međutim, dodao je da ipak može da dođe do toga da usled visoke cene struje na berzama koju će EPS biti prinuđen da kupuje zbog sopstvene nedovoljne proizvodnje država sankcioniše preteranu potrošnju. Nakon toga je naveo da neke zemlje to čine i dodao da bi u slučaju da se tako nešto primeni u Srbiji potrošač kome je račun za struju za više od 10 odsto veći nego što je to bio slučaj u istom mesecu prethodne godine morao da je plati po komercijalnoj ceni, odnosno “onoj po kojoj je država kupuje” u inostranstvu.

Stručna javnost pak smatra da nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike ne samo da ne treba da usvoje takvu ili sličnu meru već da uopšte ne treba ni da razmišljaju u tom pravcu jer je takvo rezonovanje upereno protiv egzistencijalnih interesa građana Srbije, pogotovo onih socijalno najosetljivijih.

Drugim rečima, smatra se da bi se time na udaru našli građani koji bi struju trošili u većoj meri ne iz razloga bahatosti već zbog nužnih potreba, što nikako ne bi bilo ni koretno ni pošteno. Primera radi, mladi roditelji koji dobiju prinovu pa stan mora da bude topliji zbog bebe, potrošači koji se greju ili dogrevaju na struju zbog hladnijeg vremena od onog iz prošle grejne sezone, građani sa niskim primanjima koji se greju na struju jer je to zbog njene relativno niske cene u Srbiji i dalje najjeftinije kao i oni koji nemaju ni centralno grejanje ni gas pa im je električna energija jedini način da zagreju svoj dom.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da je ovakav način rezonovanja čak i kada je reč samo o hipotetičkom razmišljanju neprihvatljiv i sa zakonske i sa moralne tačke gledišta.

– Zakonski gledano u Srbiji je takvo rešenje neizvodljivo. Cene struje za potrošače su regulisane i ne mogu se formirati na osnovu cene koštanja električne energije koju EPS nabavlja u inostranstvu. Dakle da bi se tako nešto usvojilo bilo bi potrebno izmeniti Zakon o energetici ili doneti uredbu kojom bi se tako nešto omogućilo. Takođe, u slučaju primene takvih rešenja u praksi nezasluženo bi bili kažnjeni potrošači koji su prinuđeni da koriste električnu energiju za zagrevanje svojih domova jer drugu mogućnost nemaju a za šta oni sami ne snose bilo kakvu krivicu – naglašava Bogosavljević.

On dodaje da ideje tog tipa nisu održive ali ni pravedne da bi se o njima na bilo koji način raspravljalo od strane nadležnih u kabinetu resornog ministarstva.

Identičan stav ima i advokat Branko Pavlović koji razmišljanja u tom pravcu smatra potpuno besmislenim i nehumanim.

– Ako bi se tako nešto ostvarilo vi bi ste kaznili građane koji apsolutno nisu krivi zbog toga što u velikoj meri troše struju s obzirom da drugi način zagrevanja nemaju. Zamislite da je neko prošle godine bio u poseti deci a ove u istom periodu boravi u svom stanu i potroši više struje zbog toga a nadležni ga ni krivog ni dužnog kazne plaćanjem visokog računa. Ili nekog ko je bio u bolnici zbog lečenja od korona virusa a u međuvremenu se vratio u svoj dom i potrošio više struje nego što je bio slučaj u periodu kad je bio odsutan – navodi Pavlović.

Prema njegovim rečima, sprovođenje mere o kojoj je govorio Ilić nije moguće po našim zakonskim rešenjima jer se zna kako se određuje cena struje za individualne potrošače u Srbiji a to što EPS mora da nabavlja električnu energije u inostranstvu jer je ne proizvodi dovoljno u zemlji nije problem potrošača već plod neodgovorne politike onih koji njime rukovodili ili su nadležni za njegovo funkcionisanje.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović smatra da je potpuno nekorektno što nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike razmatraju i u javnost iznose ideje koje ugrožavaju egzistenciju stanovništva, poput one o kojoj je govorio Ilić.

– Mi smo već sad suočeni sa hladnim danima i građani su prosto prinuđeni da pale klime u svojim stanovima da se zagreju jer grejna sezona nije još počela. Isto tako potpuno je normalno i prosto nema druge opcije da kada je hladno neko ko nema centralno grejanje ili ne zagreva svoje domaćinstvo na gas koristi struju u tu svrhu i sasvim je prirodno da je potrošnja veća kada je vreme hladnije. Zbog čega bi onda potrošača koji želi da na adekvatan način zagreje svoj dom trebalo kazniti? Ili mladi bračni par koji je dobio bebu pa sad troši više struje na zagrevanje nego ranije? Reč je o potpuno kontraproduktivnoj ideji, suprotstavljenoj našim zakonskim rešenjima i nema dileme da je treba odbaciti jer bi njeno eventualno sprovođenje pogoršalo i onako loš socijalni položaj i standard značajnog dela stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari