Inflacija u Češkoj u maju usporila na 11,1 odsto 1Foto: Shutterstock

Inflacija u Češkoj u maju je ponovo usporila i u odnosu na isti mesec prošle godine iznosila je 11,1 odsto, što je za 1,6 odsto manje nego u aprilu.

To je pre svega posledica jeftinijeg goriva, pojeftinjenja energije i manjeg rasta cena hrane, saopštio je češki Zavod za statistiku.

„Inflacija usporava već od februara. Jedini deo potrošačke korpe gde su smanjene cene u odnosu na prošlu godinu je prevoz i to zahvaljujući jeftinijem gorivu. Nafta se prodavala po ceni najnižoj od avgusta 2021. godine“, kazala je Pavla Šediva iz nacionalnog zavoda za statistiku.

Najvišu stopu od preko 18 odsto inflacija je u Češkoj dostigla u jeku energetske krize u septembru prošle godine.

Analitičari očekuju da će se na jednocifreni broj inflacija u Češkoj smanjiti već ovog ili narednog meseca i predviđaju da je realan cilj Češke narodne banke da se sledeće godine vrati na uobičajenih oko tri odsto.

U prvom kvartalu ove godine plate su u Češkoj porasle za 8,6 odsto, ali zbog visoke inflacije, znatno više stope nego u evrozoni, zarade Čeha su zabeležile realni pad od 6,7 odsto.

Prosečna mesečna bruto zarada iznosila je u prvom kvartalu 1.794 evra, dok je medijalna 1.510 evra.

Motor inflacije u Češkoj su prema oceni analitičara cene hrane, kada su preduzeća, posebno trgovina i prerađivači, a najmanje sami poljoprivrednici, iskoristili rast cena energija i nesigurnost u energetskoj krizi da poskupljuju namirnice i onda kada su se cene na berzama hrane i energije smanjivale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari