Inflacija u Hrvatskoj krenula da pada: Plenković očekuje da se spusti na 6,5 odsto 1EPA-EFE/CROATIAN NATIONAL BANK HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas na sednici Vlade kako očekuje smirivanje rasta cena i smanjenje inflacije.

„Očekujemo da se situacija, kad je reč o cenama, stabilizuje i da inflacija krene prema dole“, rekao je Plenković komentarišući prve podatke o inflaciji u januaru.

Prema tim podacima, godišnja inflacija u januaru bila je 12,7 odsto, a u odnosu na decembar cene su u proseku ostale iste, navodi agencija Hina.

„Nakon što je u oktobru, novembru i decembru bila više od 13 odsto, sada je inflacija na 12,7 odsto na godišnjem nivou. Reč je o usporavanju godišnje stope inflacije i to je za nas dobra vest“, rekao je Plenković.

Napomenuo je da četiri države u evrozoni imaju višu stopu inflacije od Hrvatske – Slovačka, Estonija, Litvanija i Letonija, u sedam je stopa veća od 10 odsto, a prosek evrozone je 8,5 odsto.

Plenković je podsetio da su procene Evropske komisije za 2023. godinu usporavanje inflacije na godišnjem nivou na 6,5 odsto, dok su prognoze hrvatske vlade nešto ispod šest procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari