"Rekli su da nismo priorotet": Poljoprivrednicima još nije plaćen suncokret od prošle godine 1Foto: Stanislav Milojković

Zahtevi za isplatu dogovorenih subvencija za suncokret, prodat uljarama, u iznosu do najviše 7,8 dinara po kilogramu, podnosili su se u oktobru i novembru prošle godine, ali isplata ratarima još nije završena.

Iako je država obećala prošle godine da je novac za isplatu obezbeđen u tekućem budžetu, nisu svi ratari dobili novac, potvrđuju banatski poljoprivrednici.

„Nije svima isplaćeno, tačnije mnogima nije, pa nisu ni bili zainteresovani da ga rade ove godine. Trebalo je sve da već bude završeno ali je, izgleda, novac opet problem“, kaže Milivoje Slankamenac koji radi zemlju u opštini Žabalj.

Ništa bolja situacija nije ni u selu Melenci, na području Zrenjanina, gde nisu svi ratari dobili doplatu za suncokret.

"Rekli su da nismo priorotet": Poljoprivrednicima još nije plaćen suncokret od prošle godine 2
Foto: M.P. / Danas

„Zovem stalno kol centar Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja i uvek isto, ne znamo. Pa, kako ja da znam i šta da planiram. Bilo je u početku da su mi tražili da ispravim dokumentaciju a sad više nema nikavih infomacija kada će isplatiti novac, nemam koga da pitam šta se dešava“, priča poljoprivrednik iz Melenaca Veselin Milivojev.

I poljoprivrednici iz Aradca kod Zrenjanina doživeli su isto, još uvek čekaju na doplatu za suncokret koji su prošle godine proizveli.

„Meni su, kada sam zvao Upravu za agrarna plaćanja, rekli da sada nismo prioritet, da su sad na redu redovne subvencije po hektaru i konkursi, pa valjda posle treba i to da dođe na red. Prolazi vreme, pitanje je kad ćemo uopšte doći na red“, kaže Dejan Rakić, iz Aradca.

Fabrike ulja su prošle godine suncokret otkupljivale za 65 dinara po kilogramu a nakon protesta poljoprivrednika, koji su tražili 73 dinara za kilogram suncokreta, država je pristala da doplati još 7,8 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari