Italija zatvara termoelektrane na ugalj do 2025. godine 1Foto M.Pudar/Danas

Italija mora više da ulaže i pojača napore kako bi ispunila cilj Evropske unije do 2030. za niže emisije ugljenika, pokazao je vladin dokument, koji naglašava izazove zemlje da održi korak sa zelenim ambicijama Evropske unije.

Kako prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije u dokumentu se navodi da će elektrane na ugalj biti zatvorene do 2025. godine, osim na Sardiniji. Energija na ugalj činila je 7,5 odsto ukupne opskrbe električnom energijom u zemlji prošle godine.

Italijanska vlada se već našla u zavadi s Briselom oko nekoliko zelenih direktiva, uključujući i onu o energetskoj efikasnosti zgrada.

U vladinom dokumentu, u koji je Rojters imao uvid, ministarstvo energetike je navelo da će trenutne politike smanjiti emisije u transportu, stanovanju, poljoprivredi, sektoru otpada, uslugama i energetski manje opterećenoj industriji za 35-37 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. godine.

Ali to je daleko ispod cilja dekarbonizacije od 43,7 odsto do 2030. koji je Brisel odredio za Italiju prošlog aprila. Među merama koje se razmatraju, ministarstvo navodi podsticaje za rad od kuće u celoj zemlji kako bi se smanjile emisije štetnih gasova od putovanja na posao i s posla, kao i korišćenje privatnih i javnih investicija za renoviranje zgrada kako bi bile energetski efikasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari