Iz 26 zemalja stižu penzije: Koliko u Srbiji ima deviznih penzionera? 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

U Srbiji penzije iz inostranstva prima 245.000 građana i po tom osnovu u zemlju godišnje stiže gotovo 800 miliona evra, objavila je Radio televizija Srbije (RTS).

„Imamo sa 21 zemljom sveobuhvatne sporazume, to znači da oni obuhvataju više oblasti socijalnog osiguranja, penzijsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, povrede na radu, profesionalne bolesti, materinski i dečiji dodatak“, rekao je danas direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović.

Većinu tih sporazuma nasleđena je iz bivše Jugoslavije. Prvi je potpisan sporazum sa Francuskom, sredinom prošlog veka, a poslednji sa Australijom.

Iz 26 zemalja stižu penzije, a u 35 se isplaćuje penzije iz Srbije.

Najviše penzija dolazi i odlazi u bivše jugoslovenske republike, a potom su na toj skali Austrija i Nemačka.

„Najviše isplaćujemo u Nemačku i Austriju, što se tiče destinacija koje su najudaljenije u Ameriku ide 100, u Brazil jedna, u Novi Zeland dve do tri penzije“, rekao je direktor Sektora za ostvarivanje prava u Fondu za penzijskomi invalidsko osiguranje Vladimir Stanković.

Iz Fonda za te isplate godišnje odlazi 76 miliona evra, dok onima koji žive u Srbiji a penziju su stekli u inostranstvu, stiže 800 miliona evra.

Trenutno se čeka ratifikacija već potpisanih sporazuma sa Australijom, Azerbejdžanom i Tunisom, dok se sa Portugalijom i Albanijom još pregovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.