Pre desetak dana nadvio se oblak nad najveću italijansku investiciju u Srbiji: zbog problema jednog od proizvođača automobilskoj komponenti iz Italije, zaustavljena je proizvodnja modela „fitat 500 l“ u Fabrici automobila Srbija u Kragujevcu. Ali, problem je brzo prevaziđen i u kratkom roku proizvodna traka je ponovo pokrenuta. Do kraja sedmice, potpuno se razvedrilo u italijansko-srpskim privrednim odnosima jer su samo u jednom danu obznanjene tri nove investicije. Predstavnici italijanskih firmi „Perseo“ i GC013 potpisali su u četvrtak sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem ugovore o kupovini zemljišta u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ za 300.000 evra. Italijanski investitori, koji se bave proizvodnjom kožne obuće i odeće su najavili da će ove godine početi izgradnju fabrika u Subotici u kojima bi u naredne dve godine trebalo da bude zaposleno 250 radnika.


Direktor italijanske firme Perseo Antonio Brotini je najavio da će fabrika u Subotici početi da radi sledeće godine kada će biti završena nova hala u industrijskoj zoni „Mali Bajmok“. On je dodao da će tada biti zaposlenio prvih 50 radnika, a da će okom 2015. godine biti zaposleno još oko 150 radnika. Direktor italijanske firme GC013 Giacomo Corsi je rekao u Subotici da njegova firma proizvodi luksuznu kožnu odeću i ovim poslom se bave 30 godina, a da će tokom dve godine u Subotici biti zaposleno 50 radnika.

Istovremeno, predsednika Skupštine grada Jagodina Dragan Marković-Palma i direktorka Jagodinske pivare Jelena Vulović –Dojčinović u Veroni su dogovorili sa Ðiantoniom Trametem, vlasnikom lanca pivara „Tramite“ u severnoj Italiji da preuzme najstariji industrijski pogon u Jagodini, osnovan 1852.

Proslavljeni košarkaš Saša Ðorđević je posredovao u ovom poslu, a razgovoru su prisustovali i ambasadorka Srbije u Rimu Ana Hrustanović, te predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.

„Reč je o gospodinu koji se bavi proizvodnjom nekoliko vrsta piva, i dogovorili smo da poseti Jagodinsku pivaru 10. juna, a početak posla očekujemo najdalje u septembru“, rekao je Marković novinarima posle sastanka. Trameta je posebno bio zainteresovan za tržište Rusije i Turske preko Srbije, jer piva koje proizvodi njegova kompanija u Italija sada nema u tim zemljama. Dragan Marković-Palma je rekao da je tokom dvodnevnog boravka u Veroni „obezbeđena sigurno četiri nova investitora u Jagodini iz Italije“

U prva dva meseca ove godine Srbija je prvi put ostvarila suficit razmeni sa Italijom koja je po izvozu drugi po veličini partner, a po uvozu treći. Prošle godine razmena sa ovom zemljom je iznosila 2,4 milijarde evra. U našoj zemlji trenutno radi oko 500 kompanija iz Italije koji zapošljavaju oko 20.000 radnika u Srbiji. Te firme su lane imale obrt oko 2,5 milijardi evra. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić procenio je na skupu sa italijanskim privrednicima koji su sredinom aprila posetili Srbiju da će zahvaljujući investiciji Fijata, ovogodišnji obrt kompanija iz Italije u našoj zemlji dosegnuti četiri milijarde evra. Dinkić je istovremeno naglasio da bi usled zainteresovanosti italijanskih investitora za poslovanjem u našoj zemlji, Italija uskoro mogla da postane najvažniji partner u spoljnotrgovinskoj razmeni, odnosno da preuzme do sada neprikosnovenu poziciju Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari