Izvoz Fijata prvi put ispod pola milijarde evra 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija u prethodnih šest meseci, prema današnjim podacima Ministarstva finansija, izvezla je na evropska i severnoamerička tržišta vozila u vrednosti od 471,4 miliona evra, čime je i dalje, šestu godinu zaredom, najveći domaći izvoznik, ali ne više tako ubedljivo kao ranije.

Iza Fijata je, kao i lane, Hestil Srbija (novi naziv železare iz Smedereva), čiji polugodišnji izvoz teži 403,4 miliona evra, što je za oko 123 miliona evra ili 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Za razliku od Hestila, izvoz kragujevačke fabrike automobila nastavlja da pada, te je tako njen aktuelni polugodišnji plasman prvi put manji od pola milijarde evra.

U prvoj polovini 2017. Fijat je izvezao automobile u vrednosti od 562,2 miliona evra, što je, opet, bilo znatno manje nego u polugodištima prethodnih godina, i što je za posledicu imalo to da je lane, po prvi put od 2013, izvoz bio manji od milijardu evra, i to za čak oko 150 miliona evra. Ako je suditi prema aktuelnom plasmanu, ovogodišnji izvoz biće daleko manji od milijardu evra, što je do lane bio svojevrsni standard u poslovanju kragujevačke fabrike, a čime se nastavlja trend sve većeg pada plasmana modela „fijata 500l“ na inostranim tržištima.

Plasman kompanije FCA Srbija, pre svega na američko tržište, prošle i ove godine očito nije mogao da „pogura“ ni redizajnirani „fijat 500L“, čija je proizvodnja započeta 25. maja 2017.

FCA Srbija je najbolji izvozni rezultat imala 2013, kad je na inostranim tržištima ostvarila devizni prihod od 1,53 milijarde evra. Sledeće godine Fijat je imao izvoz od 1,36 milijarde evra, 2015. 1,18 milijardi evra, a 2016. 1,07 milijardi. Lane je, međutim, pad plasmana bio još drastičniji, pa je izvoz bio tek 850 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari