Kolaps tržišta nekretnina gurnuo je, 2008. godine, Španiju u krizu. Pre krize u toj zemlji je vladala prava građevinska groznica – godišnje se gradilo 700.000 stanova, koliko u Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji zajedno. Regioni i opštine ulagali su u velike infrastrukturne projekte, poput aerodroma Hueska u Pirinejima koji jedva da se sada koristi, i stambenog kompleksa u Sesenji, kod Toleda, koji je praktično napušten.

Pre krize oko 1,9 miliona ljudi bilo je angažovano u građevinarstvu, a danas ih je nešto manje od 700.000. Ali u proteklih nekoliko meseci, taj sektor počinje da oživljava. Prema podacima španskog Ministarstva rada u tom sektoru je u novembru otvoreno 10.000 radnih mesta.

– To je povezano sa intenziviranjem javnih radova. Taj trend bi trebalo da se nastavi i 2015. s obzirom na to da je Nacrtom budžeta predviđeno povećanje ulaganja u infrastrukturu za šest odsto. U sektoru građevine vlada optimizam, delično i zbog onoga što je najavio ministar za javne radove – kaže Havijer Vaka, direktor za razvoj poslovanja u španskoj građevinskoj firmi FCC.

Ipak, postepen oporavak nije vezan samo za javne radove. Prema oceni analitičara Banke Španija trend rasta ulaganja u građevinarstvo, registrovan početkom 2014. godine, nastavljen je i u narednih nekoliko meseci. I u oblasti stambene gradnje zabeležene su promene.

– Više je faktora zbog kojih procenjujemo da smo došli do tačke preokreta. Reč je, pre svega, o povoljnim kamatnim stopama na kredite namenjene građanima, kao i povećanju broja građevinskih dozvola. U prvih devet meseci 2014. broj građevinskih dozvola za stanove porastao je za 5,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend se beleži uprkos činjenici da u ponudi ima dosta stanova izgrađenih pre krize. Problem je u tome što se dobar deo te ponude ne nalazi u gradskim sredinama, poput Madrida ili Barselone, koje se ubrzano razvijaju – kaže Migel Kardoso, glavni ekonomista u odeljenju za istraživanja u banci BBVA.

Većina tih stanova nalazi na obali ili u unutrašnjosti zemlje i trebalo je da služe za odmor ili da imaju ulogu drugog stana. S druge strane, iako se vide ohrabrujući znaci, u građevinarstvu neće biti zabeležen rast. U Katalonskom institutu za građevinarstvo (Itec) prognoziraju da će građevinska aktivnost u 2014. zabeležiti pad od 2,4 odsto, dok bi u 2015. trebalo da usledi rast. Prema tim projekcijama, u 2015. se očekuje rast od 1,8 odsto i zatim znatan skok na pet odsto u 2017. To je dobra vest za sektor koje se tako dugo suočavao sa teškoćama. Udeo građevinskog sektor u španskom bruto domaćem proizvodu, koji je u 2007. iznosio 20 odsto sada je pao na pet odsto.

Izvor: EurActiv

Povratak stranih investitora

U Španiji očekuju i povratak stranih investitora a dobar znak predstavlja dolazak meksičkog magnata Karlosa Slime, drugog najbogatijeg čoveka u svetu, koji će uložiti 650 miliona evra u FCC i tako postati glavni akcionar te kompanije. Stručnjaci smatraju da nije neophodno da aktivnosti u građevinarstvu dostignu nivo zabeležen pre krize. „Nekada je tržište nekretnina nagoveštavalo ekonomski oporavak. Ovog puta taj sektor nije uzrok ekonomskog rasta, već je njegova posledica“, tvrdi Migel Kardoso, glavni ekonomista u Odeljenju za istraživanja u banci BBVA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari