Jovanović: Država da ograniči marže velikim trgovinskim lancima, oporezuje ekstraprofit i smanji PDV na hranu 1Foto: Narodna stranka

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da su veliki trgovinski lanci u prethodnih godinu dana ostvarili i do 150 odsto veći profit i „masno se obogatili“ na povećanju cena hrane, koje je mnoge građane dovelo do ivice siromaštva, i da država mora da oporezuje taj ekstraprofit, ograniči marže i smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice na jedan odsto.

„Umesto toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi sve suprotno dok reklamira parizer koji je, nažalost, jedina dostupna hrana velikom broju građana. Vučić dodatno oporezuje građane povećanjem akciza, a onda taj novac ubacuje u kase trgovinskih lanaca da bi im nadoknadio smanjenje cene parizera“, rekao je Jovanović na sednici Opštinskog odbora Narodne stranke Zvezdara.

Jovanović je naveo da je opštepoznato da je parizer namirnica puna štetnih materija i da ga neki nutricionisti nazivaju i „otrovom“, ali da „nutricionista“ Aleksandar Vučić tvrdi da je parizer „baš dobra hrana“, dok se istovremeno „prostački hvali na društvenim mrežama kako jede najbolje svetske specijalitete“.

„Pravi zazubice narodu, a onda mu se smeje u lice ubeđivanjem da jede parizer jer je ’baš dobar’“, rekao je Jovanović.

Jovanović je povodom pregovora Beograda i Prištine u Briselu rekao da je skupa „Dior“ torbica Vučićeve savetnice za medije Suzane Vasiljević poslužila kao mamac da se pažnja dela javnosti skrene sa onoga što se na pregovorima dogodilo.

„A dogodilo se to da je Vučić pristao na sve, što je potvrdila i EU. U javnosti se pojavio plan koji je bio na stolu u Briselu i kojim je, između ostalog, predviđeno da Srbija više neće insistirati da se ’Kosovo’ predstavlja sa zvezdicom niti da se kao oznaka koristi ’1244’, kao i da se ’Kosovo’ više ne predstavlja preko UNMIK-a na regionalnim forumima, poput CEFTA“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je Vučić spreman da prihvati „apsolutno sve što mu stranci poture da bi opstao na vlasti, jer mu je vlast važnija od svega, pa i od našeg naroda i Kosova i Metohije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari