Kalajdžić: Kako je pesticid hlorpirifos dospeo do proizvođača voća u Srbiji? 1Foto: Shutterstock/Scarc

Ministarstvo poljoprivrede je dužno da odgovori kako je pesticid hlorpirifos dospeo do proizvođača voća u Srbiji, ikao je dozvoljen samo za tretiranje šećerne repe, ocenila je danas poslanica u Skupštini Srbije iz stranke Zejedno Jelena Kalajdžić.

„Informacija o zaustavljanju transporta breskvi iz Srbije u zemlju članicu EU zbog pronalaska ostataka pesticida hlorpirifos koji nije dozvoljen za upotrebu u voću je krajnje zabrinjavajuća“, navela je Kalajdžić.

Podsetila je da je hlorpirifos u EU zabranjen od početka 2020. godine, a u Srbiji od prošle godine, osim za šećernu repu, po odluci Ministarstva poljoprivrede.

„Postavlja se pitanje da li je fitosanitarna inspekcija vršila adekvatan nadzor tokom celog procesa, odnosno od same prpizvodnje, transporta ovog preparata na bazi ove aktivne materije, pa sve do njegove primene na parcelama šećerne repe“, rekla je Kalajdžić.

„Ova situacija sa breskvama svakako nije ništa novo već rezultat dosadašnjeg rada Ministarstva poljoprivrede, odnosno ljudi koji su se našli na rukovodećim mestima sticajem okolnosti. Kontrola situacije na terenu i rukovođenje ozbiljnim stvarima im ide tako dobro da su nam afere kao ova postale sve učestalije“, izjavila je Kalajdžić.

Ona je zapitala „da li će se desiti presedan pa će neko od odgovornih preuzeti odgovornost, makar minimalnu, barem onu moralnu za ovaj skandal kojim se urušava ugled srpske poljoprivrede, a naročito njene veoma perspektivne grane, voćarstva“

„Ovakvi problemi su samo rezultat višegodišnjeg urušavanja celokupnog sistema u našoj državi. Ostaje nam da se svi zapitamo šta je sledeće posle loše i teške proizvodne godine, vremenskih nepogoda sa ogromnim štetama, kao i ovakvih stvari koje nam donose bruku i sramotu, a mogle su biti sprečene“, ocenila je Kalajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari