Kralj imperije luksuza: Ko je Bernar Arno, vlasnik Luj Vitona i brojnih skupih brendova? 1Foto: EPA/MARTIN BUREAU / AFP POOL

Prema Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu, na samom vrhu nalazi se francuski investitor i kolekcionar umetničkih dela Bernar Arno.

Njegovo ime sinonim je za svet luksuzne robe, a svojom LVMH (Luj Viton, Moet, Henesi) grupom nadkriljuje brojne poznate brendove kao što su Luj Viton, Fendi, Živanši, Sefora, Dom Perinjon, Kenzo, Zenit, Hublot.

Vrednost njegove imovine procenjuje se na prako 200 milijardi dolara, a kompanija na čijem je čelu posluje u 81 zemlji. Ipak, sada postoje naznake da će taj broj porasti na 82, s obzirom na to da je predsednik Srbije najavio da Luj Viton uskoro stiže i kod nas.

Od 1995. Arno ne zastajkuje u gradnji imperije luksuznih brendova, pa je tako u relativno kratkom roku kupio italijansku kompaniju Fendi (2003), francusku robnu kuću La Samaritaine (2010), italijanski brend nakita Bulgari (2011) i klasičnog američkog juvelira Tiffani & Co (2021). Osim toga, u njegovom vlasništvu su i modne kuće Selin, Mark Džejkobs, Emilio Pući, Loro Piana, alkoholna pića Belvedere, Glenmorandži i Krug.

Takođe, izgradio je Fondaciju Luj Viton (2014) i muzej savremene umetnosti u Parizu, a proglašen je i za komandanta Legije časti, što predstavlja jedno od najviših francuskih odlikovanja.

Kada je reč o njegovoj biografiji, rođen je 1949. u Rubeu na severu Francuske. Završio je inženjering na prestižnom „Ecole Polytechnique“, a 1971. je počeo da radi u građevinskoj firmi svog oca koga je ubrzo ubedio da akcenat stavi na poslovanje nekretninama, u čemu je bio vrlo uspešan.

Ipak, oduvek je želeo da bude kralj luksuza, pa je tako u LVMH 1987. ušao kao partner za investiranje, a već naredne godine preuzeo poziciju predsednika i glavnog izvršnog direktora kompanije.

S bivšom suprugom En Devavrin ima dvoje dece, dok u aktuelnom braku s kanadskom pijanistkinjom Elen Mersij ima još troje. Sva njegova deca završila su najprestižnije škole u Francuskoj i zaposlena su u LVMN.

Svako dete ima po 20 odsto akcija u LVMN koje ne mogu da prodaju u narednih 30 godina bez odobrenja upravnog odbora. Ipak, s obzirom na to da Bernar uskoro treba da ode u penziju, vode se spekulacije koje dete će ga nasledti da bude na čelu kompanije. Zbog toga mediji u Francuskoj neretko upoređuju porodicu Arno sa porodicom Roj iz popularne serije „Naslednici“.

Tokom čitave karijere dobro je sarađivao sa ključnim političkim figurama, pa samim tim i sa aktuelnim predsednikom Emanuelom Makronom. Arnova grupacija LVMH će ove godine obezbediti 150 miliona evra za sponzorisanje Olimpijskih igara u Parizu, dok će juvelirska kuća Šoume dizajnirati olimpijske medalje.

Ljubitelj je umetnosti, luksuznih vozila i nakita. Njegova galerija sadrži radove Pabla Pikasa i procenjuje se da vredi milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari