Koja marka je najzastupljenija među registrovanim automobilima u Srbiji? 1Foto: Shutterstock / ako photography

Sva drumska motorna i priključna vozila registrovana tokom 2022. u Srbiji beleže porast u odnosu na broj vozila registrovanih u prethodnoj godini, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najbrojnija marka registrovanih putničkih automobila prošle godine u Srbiji je Zastava, dok su najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje Folksvagen, Opel, Fiat, Reno, Pežo, Ford, Citroen i Audi.

Broj prvi put registrovanih mopeda prošle godine, u odnosu na prethodnu godinu, veći je za 5,8 odsto, motocikala za 18,7 odsto, putničkih automobila za 4,5, autobusa za 7,2, teretnih vozila za 5,9 odsto, priključnih vozila za 4,9 odsto i radnih vozila za 13,7 odsto.

Kod vozila proizvedenih ove godine primetan je porast broja registrovanih mopeda za78,7 odsto i motocikala za 11,7 odsto.

Na osnovu rezultata moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila do 999 kilograma nosivosti, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 1.399 kubika.

Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

RZS je objavio i ukupan broj saobraćajnih nezgoda.

Saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima prošle godine bilo je manje za 3,6 odsto u odnosu na 2021. godinu. Prošle godine je 13.190 osoba učestvovalo u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, od toga 506 je poginulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari