Kompanija Ziđin zbog prekomerne emisije gasova smanjila proizvodnju u Topionici 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Kompanija Ziđin je zbog povišenih vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru zaustavila rad konvertora i proizvodnju prilagodila dotrajaloj metalurškoj opremi, saopšteno je danas.

Rad je zaustavljen do 1. juna, kada će u Topionici početi petodnevni remont, a metalurški agregati radiće smanjenim kapacitetom.

U saopštenju se navodi da su dotrajala metalurška oprema i kvarovi u Topionici uzrokovali u drugoj polovini maja prekomernu emisiju gasova i povišene vrednosti sumpor-dioksida.

Kompanija je zbog toga odmah zaustavila rad konvertora i smanjila kapacitet prerade, ali je po hitnom postupku organizovala i nabavku svih delova za sanaciju kvarova.

Sa ciljem da u najvećoj mogućoj meri smanji verovatnoću dalje pojave prekoračenja emisije dimnih gasova, Zidjin je sačinio plan remonta sistema za topljenje i proizvodnju sumporne kiseline.

Predviđeno je da remont počne 1. juna, do kada treba da stignu svi neophodni delovi, a do tada će metalurški agregati raditi smanjenim kapacitetom, poručeno je iz kompanije.

U okviru petodnevnog remonta biće zamenjen deo plašta elektrostatičkog filtera, zavaren omotač ventilatora iza fleš-peći i saniran cevovod za fugitivne i procesne gasove. Takodje, biće zamenjeni ležajevi ekološkog ventilatora iza fleš-peći i filter-vreće prečistača fugitivnih gasova, prosejan katalizator u fabrici sumporne kiseline i remontovan sistem za pranje topioničkih gasova.

Pored dotrajale metalurške opreme i njenih čestih kvarova, na pojavu prekomerne emisije gasova uticale su i vremenske prilike koje su specifične za ovo doba godine, poput niskog vazdušnog pritiska, naročito u jutarnjim satima.

U cilju očuvanja zdravlja stanovnika Bora kompanija će nastaviti da preduzima sve neophodne mere i sprovodi plan za poboljšanje kvaliteta vazduha, navedeno je u saopštenju Zidjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari