Konverzija atraktivnog zemljišta u svojinu podiže vrednost kompanije: Lasta napravila gubitak prošle godine 566 miliona dinara 1Foto: Shutterstock/Alex Linch

Saobraćajno preduzeće Lasta obavestilo je Beogradsku berzu da njen neto gubitak na kraju 2023. godine iznosi 566 miliona dinara, ali da očekuje daleko povoljniji rezultat na kraju ove godine, između ostalog zbog konverzije vlasništva nad zemljištem koje je ta kompanija do sada samo „koristila“, piše Biznis.rs.

Lasta je, naime, Berzu obavestila da je već završila pretvaranje prava korišćenja u pravo vlasništva nad delom zemljišta, a Biznis.rs je kroz dostupne podatke utvrdio da se, između ostalih, radi o parcelama na adresi Autoput Beograd-Niš broj 4 u beogradskoj opštini Zvezdara, gde se nalazi sedište Laste.

U obaveštenju Beogradskoj berzi Lasta navodi da njen neto gubitak od 566 miliona dinara na kraju 2023. godine zapravo ukazuje na „trend popravljanja finansijske situacije“ u kompaniji, s obzirom na to da je gubitak na kraju 2022. iznosio 919 miliona dinara, ali i objašnjava zašto ima optimistična očekivanja.

„Posebno napominjemo da je izvršena konverzija dela zemljišta Saobraćajnog preduzeća (SP) Lasta ad Beograd, u kratkom roku u planu je vršenje konverzije svog preostalog zemljišta koje koristi naša kompanija, što će dovesti do knjiženja navedenog zemljišta u poslovnim knjigama našeg preduzeća, odnosno do povećanja imovine. Na osnovu svega prethodno navedenog, očekivanja smo da ćemo na dan 31. decembra 2024. godine imati pozitivan finansijski rezultat“, navela je Lasta u dopisu Beogradskoj berzi.

Kako je Biznis.rs utvrdio uvidom u javno dostupna dokumenta, konverzija iz prava korišćenja u pravo svojine je tokom 2023. izvršena na 13 parcela katastarske opštine Veliki Mokri Lug, na adresi Autoput Beograd-Niš broj 4 u gradskoj opštini Zvezdara, gde se nalazi sedište i pogon Laste.

Prošle godine uradila je konverziju i na parceli u Valjevu, u ulici Hajduk Veljkova 2, gde se inače nalazi Lastina autobuska stanica.

U finansijskom izveštaju za 2023. godinu kompanija PKF, koja je izvršila reviziju tog izveštaja, stavila je rezervu upravo povodom procene vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme kojima raspolaže Lasta, a koja je na dan 31. decembra 2023. iskazana u iznosu od 8,13 milijardi dinara.

„Grupa je u toku 2023. godine dobila rešenja od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju iz Beograda i Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, putevi i izgradnju iz Valjeva, kojim je izvršena konverzija zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine bez naknade. Pomenutim rešenjima Grupa je postala vlasnik zemljišta u Beogradu površine 48.265 kvadrata i u Valjevu površine 42.445 kvadrata. Grupa prilikom sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja, nije izvršila uknjižbu zemljišta u svojoj poslovnoj evidenciji, ali je istu informaciju obelodanila u Napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje za 2023. godinu. Na bazi dobijenih informacija, u toku vršenja revizije nismo mogli da kvantifikujemo efekte koje ovo pitanje može imati na predmetne konsolidovane finansijske izveštaje“, naveo je PFK u rezervi na mišljenje o reviziji.

Grad Beograd je, inače, svoje akcije prodao po ceni od 560 dinara „Zbirnom računu“ u Erste banci iza koga, kako je ranije objavio NIN, navodno stoji kompanija Strela Obrenovac u vlasništvu Miroslava Nikolića. Strela Obrenovac poseduje udeo od 60,26 odsto kapitala u Lastinoj ćerki-firmi Lastri.

Najveći udeo u kapitalu poseduje Akcionarski fond, i to 29,7 odsto, „Zbirni račun“ Erste banke poseduje 16,72 odsto, dok je na trećem mestu Republika Srbija sa 13,78 odsto kapitala, a više od pet odsto akcija imaju i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje kao i PIO fond RS.

Prema Informatoru preduzeća, Lasta je emitovala 2.300.058 akcija, dok je 1.530.960 uključeno na Open Market Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari