Korona "skresala" kasu, radi se drugi rebalans budžeta Novog Pazara 1Foto: Stanislav Milojković

Zbog krize izazvane epidemijom korona virusa, u budžetu grada Novog Pazara biće znatno manje sredstava.

Umesto planirane 3,2 milijarde dinara, novim rebalansom budžeta u gradskoj kasi trebalo bi da bude oko 2,5 milijardi dinara.

Prema podacima Gradskog odeljenja za finansije, punjenje budžeta, u prvih šest meseci ove godine, bilo je nešto više od trećine – 37,38 odsto.

U tu sumu su uračunata sredstva iz prošle godine i kreditno zaduženje.

Od planiranih prihoda, svuda su zabeležena smanjenja: od poreza na imovinu prikupljeno je 37 odsto, od poreza na dobra i usluge, u gradsku kasu je ušlo 38 odsto i 44 odsto sredstava je „došlo“ od poreza na dohodak i dobitak.

Jedino su donacije i transferi ostali na zacrtanom nivou.

Ostali prihodi su ispod četvrtine i iznose oko 24 odsto. Ovakvom dinamikom prihodovanja veoma teško da će biti dostignuto planiranih 80 procenata punjenja gradskog budžeta.

Najveća odstupanja od planiranih do realizovanih prihoda  biće zabeležen kod naplate naknade za uređenje građevinskog zemljišta, zbog smanjenja gradnje, pa će se u gradsku kasu sliti 300-350 miliona dinara manje.

Biće manje i 100 miliona dinara od naplate poreza na imovinu i 50 miliona dinara manje od prodaje imovine, ali biće i manji priliv sredstava koje samostalno ostvaruju korisnici budžeta.

Prema projekciji, prihodi u gradskoj kasi biće smanjeni od 20-25 odsto, a to znači da će se smanjenje rashoda kretati do 30 odsto, odnosno budžetski korisnici će dobiti od 20-30 odsto manje sredstava nego što je planirano.

Zbog smanjenja budžeta neke investicije će biti obustavljene, a biće plaćene preuzete obaveze za već realizovane poslove u prošloj ili ovoj godini.

Gradsko odeljenje za finansije već radi na rebalansu budžeta, koji bi gradski parlament trebalo da razmatra u septembru.

To je druga ovogodišnja izmena u gradskoj kasi.

Prvom izmenom prihodi su smanjeni za 80 miliona dinara, ali je deficit, od 117 miliona dinara, ostao isti, kao što je bilo planirano u budžetu za ovu godinu.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari