Kragujevačke novine: Sele se i poreski prihodi iz Kragujevca 1Lepenički bulevar: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Fabrika „Simens mobiliti Cerovac“ postaće deo novoforomiranog preduzeća „Juneks trafik“ (Yunex Traffic) u Beogradu, na koje će preneti svu imovinu i zaposlene, pa će tamo uplaćivati i sve poreze, među kojima i na zarade koji su do sada delom išli u budžet grada Kragujevca

Kako pišu „Kragujevačke novine“, velike statusne i organizacione promene Grupe „Simens“ na globalnom nivou neće zaobići ni njihovo kragujevačko preduzeće „Simens mobiliti Cerovac“.

Preduzeće će se uskoro transformisati i postati deo novoformiranog preduzeća „Juneks trafik doo Beograd“ što će, između ostalog, imati za posledicu da deo poreza na zarade koji je išao u Kragujevac pređe u Beograd.

To su pomeranja koja potiču od reorganizacije tog giganta na svetskom nivou, od kada je 30. marta „Simens AG Nemačka“ saopštio da deo poslovanja pod imenom „Inteligent trafik sistems“ pripaja jedinici „Juneks trafik“ koja proizvodi komponente, sisteme i rešenja koja se koriste u drumskom, gradskom i međugradskom saobraćaju.

Cilj te reorganizacije je nastanak posebne celine koja bi bila tehnološki lider na globalnom tržištu, sa atraktivnim uslugama.

U sprovođenju te reorganizacije u Srbiji, kao njen prvi korak, februara ove godine osnovano je novo privredno društvo „Juneks trafik“ doo Beograd, kao zavisno društvo Simens Mobiliti Holding B.V Holandija.

Posle ovoga, kao naredna faza, uslediće statusna promena u kojoj će preduzeće „Simens mobiliti doo Cerovac“ na novoosnovano društvo „Juneks trafik doo Beograd“ preneti celokupnu imovinu, sve zaposlene, ugovore, prava i obaveze i sve druge kapacitete i resurse koje je koristilo u dosadašnjem radu.

Nacrt ugovora o statusnoj promeni objavljen je 30. marta ove godine na internet stranici Registra privrednih društava Srbije APR-a, kao i na internet stranici „Simens Srbija“.

Tim promenama statusa „Juneks trafik doo Beograd“ stiče imovinu od 219,7 miliona dinara i obaveze od 176,1 milion dinara, tako da neto vrednost imovine koja se prenosi iznosi 43,5 miliona dinara.

Svi zaposleni preduzeća „Simens mobiliti doo Cerovac“ nastaviće sa radom u istim uslovima, ali u privrednom društvu „Juneks trafik“ doo Beograd.

Planirani dan registracije ove promene je 1. jul ove godine, kada bi nastupile pravne posledice ove transakcije.

„Kragujevačke“ pišu da se fabrika, dakle, ne seli nigde, već samo njena centrala, ali daleko od toga da će sve ostati isto, dodajući da će se najveće posledice osetiti po gradski budžet zbog poreza na zarade. Ta firma ima oko 300 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari