Kragujevački ugostitelji predali spisak zahteva nadležnima 1Kragujevac Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Kragujevački ugostitelji koji od početka sedmice protestuju ispred zgrade gradske uprave zbog novih mera lokalne vlasti za suzbijanja kovida 19, predali su danas gradskoj upravi spisak zahteva vezanih za očuvanje posla kojim se bave i radnih mesta zaposlenih u njihovim objektima.

Ugostitelji od Gradskog veća traže otpis naknade za zauzeća javnih površina (letnjih bašta) za ovu godinu, kao i komunalnih taksi za rad noćnih klubova. Traže i otpis zakupnina za objekte koje izdaje grad, i to za sve vreme trajanja nedavno proglašene vanredne situacije u gradu. Zahtevaju i da im se porez na imovinu smanji za četvrtinu, te da im Javno komunalno preduzeće „Šumadija“ otpiše dugove za komunalne usluge.

Takođe, zatražili su subvencije za bruto plate zaposlenih, kao i da se sagleda mogućnost da se produži moratorijum na otplatu kredita kod poslovnih banaka za vreme trajanja vanredne situacije.

Ističu da bez pomoći države i grada neće moći da isplaćuju zarade zaposlenima, te da ni oni neće moći da opstanu, u situaciji u kojoj je, zbog sve izraženijeg širenja epidemije kovida 19, promet smanjen od 50 do 90 odsto.

Upozoravaju da 20.000 Kragujevčana živi od ugostiteljske delatnosti, i da su već bili zatvoreni od početka marta do 5. juna. Navode i da su žrtve medijske hajke u kojoj su ugostiteljski objekti proglašeni za „leglo zaraze“, što stvara strah kod gostiju i dovodi u pitanje opstanak posla.

Podsetimo da je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, koji je i šef lokalnog Kriznog štaba, krajem prošle sedmice proglasio vanrednu situaciju u gradu i najavio primenu mera za suzbijanje epidemije kovid 19, koje je nadležnima predložio kragujevački Institut za javno zdravlje i kojima je, pored ostalog, predviđena zabrana okupljanja u javnim i na otvorenim prostorima više od pet osoba, kao i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, u kojima za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve osobe uz obavezni razmak od dva metra.

Predložene mere se, nakon što ih je podržao Republički krizni štab i verifikovala Vlada Srbije, od juče primenjuju u Kragujevcu.

Kragujevački ugostitelju poručuju da će ukoliko njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni, nadoknadu štete od primene novih mera, da zahtevaju od grada i države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari