Kraljevske palate i parlamenti u mraku, nema grejanja bazena, države savetuju kraće tuširanje: Kako se Evropa sprema za energetsku krizu 1EPA-EFE/MARISCAL

Ako ne budu mogli da uvezu dovoljno struje Britanci planiraju da uvedu jeftiniju struju noću, posle 21 sata. Novčana stimulacija da se noću obavljaju poslovi poput pranja veša mogla bi da uptedi nekima i po 10 funti (11,4 evra) po danu piše londonski Tajms.

Za sada se planira više testnih perioda a za uštede građani će dobijati kredite koje će im obezbediti distributer energije. Distributer Nešnl grid je obećao najmanje tri funte po ušteđenom kilovatsatu skupe struje.

Ranije su upozorili građane da ako ne bude dovoljno gasa za proizvodnju struje da će doći do restrikcija i to u periodu između 16 i 19 sati kada je tražnja najveća.

EU je postavila cilj da se potrošnja energije tokom zime smanji za 15 odsto, a sve zemlje članice smanjile su grejanje u javnim zgradama na 19 stepeni.

Madrid je isključio rasvetu kraljevske palate, a Berlin osvetljenje Branderburške kapije.

Praški dvorac i katedrala su takođe u mraku, a češka vlada je objavila da će u vladinim kancelarijama polovinu sijalica ukloniti, a drugu polovinu zameniti LED sijalicama.

Grejanje se smanjuje na 19-20 stepeni u kancelarijama i na 15 stepeni u hodnicima.

Spoljna rasveta rumunskog parlamenta biće prepolovljena.

Mađarska vlada je naredila državnim institucijama i kompanijama da smanje potrošnju gasa za 25 odsto, dok poljska vlada zahteva uštedu 10 odsto gasa. Iz štednje su izuzete bollnice i socijalne ustanove.
Na varšavskim ulicama 38.000 uličnih sijalica biće zamenjeno LED diodama.

I Francuzi su se okrenuli štednji energije, pa će se svetla na Ajfelovoj kuli gasiti sat vremena ranije, a vlada je pokrenula kampanju štednje energije “Svaki gest se računa”.

Kompanija LVMH koja prodaje luksuzne brendove poput Kristijana Diora, Živenšija i Tifanija, kao i trgovinski lanci LeKler i Kerfur gase svetla u radnjama tri sata ranije, dok nemački supermarketi najavljuju skraćenje radnog vremena.

Francuske radnike podstiču da umesto liftom idu stepenicama, da ne koriste štampače i isključuju kompjutere posle posla.

Građanima je preporučeno da drže grejanje na 19 stepeni u stanovima, osim u spavaćim sobama gde se može spavati i na 17 stepeni.

Oni koji budu štedeli biće nagrađeni “bonusom za odgovorno ponašanje “.
Da bi se uštedelo državnim preduzećima, kao i privatnim poslodavcima je naloženo da organizuju rad od kuće, a službenim automobilima se ograničava brzina.

U Španiji se svetla u izlozima gase u 22 sata, a temperatura u javnim zgradama je ograničena na 19 stepeni.

U Nemačkoj javne zgrade mogu biti osvetljene samo između 16 i 22 sata, a u hodnicima javnih zgrada nema grejanja.
Privatni bazeni se ne mogu grejati strujom ili gasom, osim ako je “hitno potrebno za terapeutsku upotrebu ili kako bi se izbjegla oštećenja tehnologije bazena”.

Država od Italijana traži da smanje grejanje za jedan stepen, da se kraće tuširaju, da se mašine za pranje sudova i veša uključuju samo kada su pune i da se kučni aparati ne ostavljaju na stendbaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari