Krkobabić: PUPS će insistirati na socijalnim penzijama 1(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) će nastaviti da se dosledno i uporno zalaže da zaživi socijalna-garantovana penzija u Srbiji, izjavio je danas potpredsednik PUPS-a i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Stefan Krkobabić.

„Ohrahreni smo jasnim opredeljenjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sve što činimo u Srbiji mora da bude, pre svega, u korist i na dobrobit običnog čoveka. Stav uvek uz svoj i za svoj narod nema alternativu. Očekujemo da, kada je reč o socijalnoj-garantovanoj penzIji, neće postojati uobičajene dve strane, već da ćemo ovoga puta svi biti na istoj“, kazao je Krkobabić povodom Međunarodnog dana žena na selu.

On je istakao da su žene najzastupljenije u kategoriji onih koji su navršili godine određene za penziju, a nemaju dovoljno radnog staža da svoje pravo ostvare.

„Ukoliko bi inicijativa na kojoj PUPS snažno insistira zaživela, te žene i ostali koji s njima dele istu muku, ne bi morali da strepe da li će imati dovoljno novca da zadovolje svoje najegzistencijalnije potrebe“, kazao je Krkobabić.

Dodao je da je „u samoj biti srpskog naroda osećaj za pravdu i spremnost da budemo na strani nemoćnih i slabih, onih kojima je pomoć potrebna“.

„Najmanje što možemo da učinimo za te naše bake i majke na kojima sve počiva je da dobiju socijalnu-garantovanu penziju. Ona će im dati ekonomsku sigurnost, ali, pre svega, i vratiti poljuljano dostojanstvo. Žene sa sela s pravom očekuju od svih nas, od društva u celini, da sledeće godine ovaj praznik dočekaju sa socijalno-garantovanom penzijom ne manjom od 100 evra mesečno“, rekao je Krkobabić.

Ocenio je da Srbija ne sme da zaostaje za zemljama u okruženju, koje možda „jesu ekonomski jače“, ali nisu socijalno odgovornije.

Podsetio je da kada se ministar za brigu o selu Milan Krkobabić sreo s japanskim ambasadorom u Beogradu Imamurom Akirom, oni su se složili da je socijalna-garantovana penzlja, kao institut socijalne politike, najefikasnije sredstvo u borbi protiv siromaštva.

Taj vid davanja za najstarije u Japanu postoji od šezdesetih godina prošlog veka i danas iznosi oko 600 dolara mesečno.

Socljalno-garantovana penzija u Hrvatskoj iznosi 150 evra.

PUPS će, kako su najavili iz te partije, u predizbornim aktivnostima nastaviti da se dosledno zalaže za uvođenje socijalne-garantovane penzije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari