Krušik reagovao na tekst u Danasu: Program o rešavanju viška zaposlenih nije još donet, nikoga nismo otpustili 1Foto: Đorđe Đoković

Holding korporacija Krušik reagovala je na tekst objavljen u Danasu „Od „nema problema ni sa poslom ni sa platama“ do viška od 300 zaposlenih: Radnici Krušika “kolateralna šteta” loših odluka poslovodstva fabrike“ u kom je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić istakla da je plan kompanije da smanji broj zaposlenih za 300, kao i da se racionalizacija odvija suprtono Zakonu o radu.

U nastavku prenosimo reagovanje Krušika:

„Navodi Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, da je postupano suprotno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru su neistiniti i lako proverljivi.

Krušik kao društveno odgovorna kompanija, u kojoj četiri od ukupno pet sindikata imaju reprezentativnost, na jasan i transparentan način informiše sindikalne predstavnike o svim novinama koje se tiču zaposlenih.

Na kraju svake kalendarske godine, rukovodstvo kompanije upoznaje sindikate i rukovodioce organizacionih celina sa ostvarenim poslovnim rezultatima i strateškim ciljevima za nastupajuću godinu i naredni trogodišnji period. Socijalni dijalog sa sindikatima se vodi u dobroj veri i sa ciljem zadovoljenja interesa svih zaposlenih, ali ne i zaštićenih pojedinaca.

O ovome najbolje može da posvedoči upravo Ranka Savić koja je na sastancima sa rukovodstvom u prethodnim godinama insistirala na protežiranju i postavljanju pojedinih članova ASNS na radna mesta suprotno Zakonu i Kolektivnom ugovoru.

Krušik ima razumevanja za učestalo oglašavanje ASNS i pored neistina koje se plasiraju. Prema zvaničnim podacima koji se prate u fabrici, preko 130 članova je napustilo taj sindikat koji trenutno uživa podršku svega 9,7 odsto zaposlenih. Trend smanjenja broja članova ozbiljno preti da ugrozi reprezentativnost ASNS pre svega zbog plasiranja neistina i neostvarenih obećanja. Smatramo potrebnim da Ranka Savić objasni kako su pojedini istaknuti članovi ASNS u Krušiku uspeli da zaposle pet i više članova svoje uže i šire porodice, iako je ASNS, prema navodima iz lista Danas, ukazivao na negativne posledice dovođenja većeg broja radnika nego što je realno potrebno.

Nužno je da javnost i zaposleni znaju da Krušik nije doneo Program rešavanja viška zaposlenih, niti otpustio bilo koga od svojih zaposlenih. Dana 31. januara 2024. godine Krušik je najavio Plan i Predlog programa za rešavanja viška zaposlenih na zakonit i transparentan način. O tome su u skladu sa zakonskim obavezama obaveštena sva četiri reprezentativna sindikata radi izjašnjavanja i zaposleni radi informisanja. S obzirom da se podružnica ASNS u Krušiku već izjasnila na Predlog programa čude komentari njihove predsednice o neobaveštenosti i neučešću sindikata.

HK Krušik je o potrebi ukidanja određenih radnih mesta obavestio i Nacionalnu službu za zapošljavanje da, kao nadležni organ, iznese mišljenje na predlog programa i ponudi mere za zbrinjavanja zaposlenih. Krušik će aktivno delovati na pronalaženju najboljih rešenja za zbrinjavanje zaposlenih u drugim kompanijama na području Valjeva i suzbijanju potencijalnih posledica koje prestanak radnog odnosa nosi sa sobom.

Da su medijski napadi neosnovani ukazuje i činjenica da se određeni broj zaposlenih dobrovoljno javio radi ostvarivanja prava na otpremninu i raskid radnog odnosa i pre donošenja konačne odluke o rešavanju viška zaposlenih, a izraženo je povećano interesovanje zaposlenih za ostvarivanje radnog odnosa u drugim kompanijama. Prema zvaničnim evidencijama, dostupnim i Nacionalnoj službi za zapošljavanje i sindikatima, niko od zaposlenih nije prijavljen kao lice koje prema zakonu ne sme biti proglašeno viškom.

Takođe, nijedan predsednik sindikata nije proglašen viškom. Ostavljamo mogućnost da se radi o nepoznavanju procedura onih koji su se prethodnih dana intenzivno oglašavali preko medija.

Kriterijumi za utvrđivanje lica koja su višak zaposlenih se primenjuju u situacijama kada se smanjuje broj izvršilaca na određenim radnim mestima, pri čemu deo zaposlenih na tim radnim mestima ostaje u radnom odnosu. U konkretnom slučaju, gde se ukidaju konkretne organizacione celine, prema svim zakonskim i međunarodnim normama, uključujući i sudsku praksu, kriterijumi za utvrđivanje viška zaposlenih se ne primenjuju.

U skladu sa proklamovanim ciljevima kompanije, racionalizacija i optimizacija poslovnih procesa su mere koje se u kontinuitetu primenjuju poslednje četiri godine. Rezultat tih mera je Krušik koji „nema problema ni sa poslom ni sa platama“ u 2023. i narednim godinama. Ambicije Krušika da takvo stanje očuva u budućnosti nailaze na otpor i prekor nekolicine zaposlenih i sindikata ASNS koji permanentno gubi članstvo.

Krušik, da bi bio stabilan i uspešan, ne može biti rob onih zaposlenih koji igraju karte u radno vreme, koji u statusu bolovanja odlaze na privremeni rad van granica zemlje, koji spavaju na radnom mestu, koji svesno onesposobljavaju mašine i instalacije…

Donošenje poslovne odluke koja podrazumeva ukidanje dela organizacionih jedinica, osim iz ekonomskih, opravdano je i iz logističkih, kadrovskih i tehnoloških razloga. Fizička udaljenost od matične lokacije dve organizacione celine, veliki logistički troškovi, nepovoljna kvalifkaciona struktura kadra koja ne obezbeđuje minimum održivosti poslovanja, odsustvo inicijative i konkretnih rezultata, opšta nezainteresovanost za obukom i usavršavanjem, nameće potrebu za automatizacijom dela poslovnih procesa sa elementima robotizacije uz minimalno angažovanje niskokvalifkovanih kadrova i značajnije smanjenje troškova po tom osnovu. Ovakav strateški okvir je prepoznat kao relanost Krušika i nužnost da opstane i oštroj konkurenciji na svetskom tržištu.

Netačne su i informacije iznete u dnevnom listu Danas koje se odnose na otpuštanje „40-tak zaposlenih“ u 2023. godini. Naime, Krušik je u protekloj godini organizovao socijalni program za dobrovoljni odlazak u penziju uz stimulativnu otpremninu za koji se prijavilo 67 zaposlenih.

Program je donet u skladu sa utvrđenim strateškim ciljevima koji garantuju stabilnost i dugoročnu održivost kompanije.

Nerazumna je i nelogična informacija u medijima, a uzgred suprotna zakonu i restriktivnoj politici kompanije, da će Krušik paralelno sa donošenjem Programa za zbrinjavanje viška zaposlenih, zapošljavati lica prijavljena kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Za takve nerazumne korake kompanija nema ni potrebu ni planove.

Optimizacija poslovnih procesa, tržišno pozicioniranje i zadovoljstvo zaposlenih su aktivnosti na koje je kompanija dnevno fokusirana, radi ostvarivanja postavljenih ciljeva.

Imajući u vidu prethodno navedeno, jasno je da je svaki korak zakonito sproveden i da napadi sindikata ASNS putem medija narušavaju socijalni dijalog koji je uspostavljen na nivou kompanije i ujedno dodatno pogoršavaju tešku i nezavidnu poziciju u kojoj se taj sindikat nalazi u Krušiku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari