Lakićević: Potpisani ugovori za unapređenje energetske efikasnosti u 10.000 domaćinstava u Srbiji 1Foto: Pixabay/Rbysterbosch

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Lakićević rekao je da su danas u Kraljevu potpisani ugovori sa 67 lokalnih samouprava u kojima počinje realizacija projekata unapređenja energetske efikasnosti.

„Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je ugovore koji predviđaju zamenu vrata i prozora, spoljne izolacije kuća i stambenih jedinica i promenu kotlova za grejanje u vrednosti od milijardu dinara. Time će se unaprediti energetska efikasnost u 10.000 domaćinstava u Srbiji“, rekao je Lakićević, a saopštilo je ministarstvo.

Dodao je da će grajdani moći od avgusta da konkurišu za izdvojena finansijska sredstva dok će u julu biti raspisan poziv za firme koje će izvoditi radove.

Govoreći o kriterijumima koje građani moraju da ispune prilikom prijavljivanja na javne pozive, Lakićević je rekao da postoji pravilnik o rangiranju.

„Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo je lokalnim samoupravama pravilnik za rangiranje građana prijavljenih na javne pozive i firme koje će izvoditi radove. Kvalitet postojeće stolarije biće presudan faktor na osnovu koga građani mogu da dobiju finansijske podsticaje za energetsku efikasnost“, rekao je Lakićević.

Prednost će, prema njegovim rečima imati oni koji imaju lošiju stolariju i jednostruke prozore, a drugi važan kriterijum biće i broj ukućana koji žive u domaćinstvu.

Tamo gde je veći broj ukućana na istoj stambenoj površini, kako je rekao Lakićević, ti građani će imati prednost.

Građani će lokalnim samoupravama dostaviti formular sa predračunom firme sa liste izvođača radova, a nakon predaje formulara, komisije će izaći na teren i proceniti njihovu vrednost.

Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbeđuju 50 odsto troškova, dok drugu polovinu finansiraju sami građani.

Lakićević je rekao da isti kriterijumi važe za zgrade koje će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv.

Dodao je da nije potrebna odluka stambene zajednice ukoliko građani žele da urade samo prozore u svojim stanovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari