"Leoni godinama unazad, pa tako i ove, za svoje koleginice obezbeđuje poklon za Dan žena u iznosu od oko 100.000 evra" 1Foto: Printscreen/Nova S

Reagujući na tekst „Radnice fabrike Leoni za 8. mart dobile na poklon vaučere, pa im taj iznos odbijen od plate“, koji je portal Danas 10. aprila ove godine preuzeo sa N1, kompanija Leoni ističe da je informacija koja je preneta neistinita, nepotpuna i netačno preneta, kao i da je njome povređeno pravo i interes ove kompanije.

Njihovu reakciju prenosimo u celosti:

„Poštovani,

Na vašem portalu danas.rs, 10. aprila 2023. godine objavljen je članak o našoj kompaniji pod naslovom „Radnice fabrike Leoni za 8. mart dobile na poklon vaučere, pa im taj iznos odbijen od plate“ u kojem je informacija koju ste preneli neistinita, nepotpuna i netačno preneta i kojom je povređeno naše pravo i interes. Ono što jeste istina, je da kompanija LEONI već godinama unazad, pa tako i ove godine, za svoje koleginice obezbeđuje poklon za Dan žena, u iznosu od oko 100 hiljada evra.

Vaš naslov, kao i sama sadržina teksta na senzacionalistički način, dovodi u zabludu celokupnu javnost da je postupanje kompanije LEONI, pored toga što je po Vama nemoralno, još i protivzakonito, što potkrepljujete navodnim angažovanjem neimenovanog stručnog lica – revizora, i citiranjem odredaba Zakona o radu Republike Srbije kojim je garantovano pravo na minimalnu zaradu, kao i obaveze poslodavca po pitanju odbijanja od zarade.

Pored toga, u tekstu, pokazujete i analizirate samo jedan deo isplatnog listića naše zaposlene, a zanemarujete drugi, KLJUČNI deo tog istog isplatnog listića, gde je prikazano bruto uvećanje za ovu namenu.

Stručno lice koje navodite u tekstu Vam je veoma lako moglo ukazati i na prethodno uvećanje zarade za iznos poklona našim koleginicima – a sve to pod uslovom da ste hteli da prenesete istinitu i pravu, tačnu i potpunu informaciju. Ma koliko puta da ste ponovili isti ili sličan manir kada je naša kompanija u pitanju, mi i dalje duboko verujemo da ne postoji loša namera sa Vaše strane i da samo nedovoljno poznajete propise Republike Srbije iz oblasti radnih odnosa.

Naime, Zakon o radu Republike Srbije jasno je predvideo da je svaki poslodavac koji svom zaposlenom daje neki poklon, pa makar to bio i vaučer, u obavezi da za taj iznos plati poreze i doprinose na, i iz zarade. Tako, kada poslodavac svojoj zaposlenoj nameni poklon vaučer za 8. Mart, on za taj iznos ima obavezu da plati i poreze i doprinose (tzv. Bruto iznos), a da onda preostali neto iznos odbije i opredeli prodavcu pomenutog vaučera. Znači, na jednoj strani poslodavac uveća za određeni iznos PREKO zarade, pa onda to odbije i usmeri na račun kupca.

Ukoliko ste ikada bili u prilici da Vi ili Vaša medijska kuća svojim zaposlenima učinite poklon, morali biste da znate sve napred pobrojano, jer biste kao poslodavac bili u obavezi da postupite na isti način kao i kompanija LEONI. U suprotnom, ukoliko bilo koji poslodavac ne postupa na isti način, čini prekršaj iz oblasti radnih odnosa, ali i poreskih propisa.

Stoga, LEONI kao socijalno odgovorna kompanija koja brine o lokalnoj zajednici kao i o pravima zaposlenih, i koja na ime poreza i doprinosa u budžet Republike Srbije uplaćuje više od 40 miliona evra godišnje, koristi ovu priliku da zamoli ukupnu medijsku javnost da stimuliše i afirmiše poštovanje svih zakonskih propisa, a naročito iż oblasti radnih i poreskih odnosa.

Iskreno verujemo da je i Vama i nama isti cilj, da se Republika Srbija razvija u dobrom pravcu, a da ljudski kapital koji ova zemlja poseduje bude poštovan i pravilno nagrađen. Iskoristili bismo ovu priliku da podsetimo sve, da bez plaćanja poreza, nema izgradnje bolnica, vrtića, škola, nema novih puteva, dok bez plaćanja doprinosa, nema penzionog budžeta iż kojeg se finansira isplata penzija za naše najstarije sugrađane.

S nadom u bolju saradnju,
U Kraljevu, 12.04.2023. godine

Srdačan pozdrav,

Menadžment kompanije LEONI Srbija
LEONI Wiring Systems Southeast d.o.o.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari