Lokdaun Šenžena novi impuls globalnoj inflaciji 1Pixabay/dendoktoor

Kina je zatvorila veliki industrijski centar i najveću luku Šenžen usled rasta broja obolelih od Kovid 19.

Za samo jedan dan broj zaraenih se udvostručio, mada je to samo 66 ljudi u 17-milionskom gradu doneta jeodluka da se svi zaposleni u neesencijalnim delatnostima ostanu kući. Ova lokalna mera mogla bi imati globalni efekat pošto se u ovom gradu nalaze fabrike Fokskon koja sklapa Eplove ajfone, mikročipova, kompjutera i drugih elektronskih proizvoda čija proizvodnja će biti zasutavljena u narednih nedelju dana.

Logističke kompanije obavestile su svoje klijente da brodovi neće moći da se utovaruju u ovoj luci i da će verovatno biti preusmereni u druge luke.

Ovo je loša vest zato što se lanci snabdevanja još nisu potpuno vratili nakon prekida zbog pandemije. Takođe, očekuje se da će prekid u snabdevanju proizvodima i komponentima dovesti do daljeg rasta inflacije koja se u razvijenom delu sveta već nalazi na višedecenijskom maksimumu.

Još jedan razlog zašto bi ovo zatvaranje moglo imati veći efekat od očekivanog je što se dešava istovremeno sa krizom u Ukrajini i poskupljenjem goriva, poljoprivbrednih proizvoda i metala.

Kao prva posledica zatvaranja Šenžena, akcije na berzi u Hong Kongu pale su danas za pet odsto, a posebno su pad vrednosti pretrpele akcije tehnoloških kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari