Majdanpek: Komunalna preduzeća traže povećanje cena usluga 1Foto: JP "Vodovod" Majdanpek

Opštinska komunalna preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom vode i upravljanjem komunalnim otpadom JP “Vodovod” Majdanpek i JKP Donji Milanovac uputila su zahteve Opštinskom veću Majdanpek tražeći povećanje cena za 20 odsto.

U obrazloženju koje prati zahtev za povećanje cena, nadležni u majdanpečkom “Vodovodu” navode da je planom za 2022/2023. godinu predviđeno unapređenje poslovanja i implementacija fleksibilne pumpe za vodosnabdevanje.

Bez ugradnje novih pumpnih agregata i nastavak rada u postojećem sistemu sa fiksnim pumpama povećanje cena komunalnih usluga trebalo bi da bude 41 odsto.

Implementacija fleksibilne pumpe obezbediće da potrebni prihodi za godišnje poslovanje iznose 149.629.394 dinara, dok će bez subvencija oni iznositi 124.132.283 dinara.

Majdanpek: Komunalna preduzeća traže povećanje cena usluga 2
Foto: JP „Vodovod“ Majdanpek

Nedostajuća razlika za pozitivno poslovanje, nakon ugradnje ovog sistema, iznosiće 25.496.111 dinara, navodi se u obrazloženju JP “Vodovod”.

Sa povećanjem cena pijaće vode, otpadne vode i iznošenja smeća za 20 odsto, dolazi do povećanja prihoda na godišnjem niovu od 20.835.631 dinar, ali će i pored povećanja nedostajati još nešto više od 4,66 miliona dinara za pozitivno poslovanje, izračunali su u JP “Vodovod”.

-Možemo da zaključimo da je minimalno potrebno povećanje cena od 20 odsto za usluge pijaće vode, otpadne vode i iznošenja smeća, kako bi JP “Vodovod” Majdanpek mogao da bez problema obavlja komunalne usluge koje su u poverene, ne dovede u pitanje svoju likvidnost to jest da redovno servisira sve svohje obaveze prema dobavljačima – navodi se u obrazloženju za povećanje cena usluga JP “Vodovod” Majdanpek.

Majdanpek: Komunalna preduzeća traže povećanje cena usluga 3
Foto: J. B. K.

Isti procenat uvećanja cena usluga traži i JKP “Donji Milanovac”, a kalkulaciju cena usluga proizvodnje i distribucije vode, odvođenja otpadne vode, iznošenja i deponovanja smeća kao primarne delatnosti ovog preduzeća, rađena je na osnovu ostvarenih troškova od 1. januara do 31. maja ove godine.

U obrazloženju JKP “Donji Milanovac” navedeno je da bi “sa novim cenama usluga prihodi za 12 meseci iznosili 43.672.800 dinara za proizvodnju i distribuciju vode, odvođenje otpadnih voda i iznošenje smeća, dok bi godišnji troškovi za iste iznosili 66.845.619 dinara”.

Razlika će biti pokrivena prihodima koje JKP “Donji Milanovac” ostvaruje van osnovnih delatnosti, kao i subvencijama osnivača u iznosu od 23.172.819 dinara, obrazlažu u ovom preduzeću zaključujući da bi “dobijanjem saglasnosti na predloženo povećanje cena od 20 odsto za pružanje usluga proizvodnje i distribucije vode, iznošenje smeća i usluge odvođenja otpadne vode JKP Donji Milanovac moglo nesmetano da posluje”.

Prema predloženim cenama i uračunatim povećanjem, korisnici usluga ova dva preduzeća iznošenje smeća plaćaće po ceni od 6,10 dinara po kvadratnom metru, Donjomilanovačane će kubik vode koštati paru više nego Majdanpečane i koštaće 71,88 dinara, dok će odvođenje otpadnih voda po kubiku koštati 26,80 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari