Majdanpek: Praistorijski lokalitet Lepenski Vir “oživeće” u proširenoj stvarnosti 1Foto: J. B. K.

Posetioci arheološkog lokaliteta Lepenski Vir ove će godine kroz novu digitalnu platformu koja primenjuje proširenu stvarnost na interaktivan način upoznavati ovaj značajan praistorijski lokalitet. I ovo nije jedina novina koju Turistički prostor Lepenski Vir sprema za novu sezonu, očekujući da će biti znatno bolja nego dve minule pandemijske godine.

Sve do pandemije,  arheološki lokalitet Lepenski Vir godišnje je obilazilo pedesetak hiljada domaćih i stranih turista, jer su đačke ekskurzije, organizovana putovanja, inostrani turisti sa rečnih kruzera, kao i individualni posetioci bezmalo svih dvanaest meseci godišnje posećivali ovaj praistorijski lokalitet.

Godinu uoči pandemije, 2019. zabeleženo je 64 hiljade posetilaca. Pandemija je 2020. zaustavila rečne kruzere na Dunavu, stopirala đačke ekskurzije, ali i pokrenula turiste iz Srbije da ponovo otkrivaju svoju zemlju.

Prošle godina su granice bile otvorene, ponovo su Dunavom plovili kruzeri, ali sve skupa skor dve pandemijske godine bio je oko 55 hiljada posetilaca. Ova godina trebalo bi da bude bolja, a optimizam ulivaju najave dolazaka.

Majdanpek: Praistorijski lokalitet Lepenski Vir “oživeće” u proširenoj stvarnosti 2
Lepenski vir Foto: J.B.K.

-Već imamo najavljene dolaske turista sa kruzera od kompanija sa kojima tradicionalno sarađujemo. Sigurno će ih biti više nego prošle godine,ali ne kao u godinama pre pandemije. Treba vreme da se tržište resetuje – kaže za Danas direktor Turističkog prostora Lepenski Vir Vladimir Nojković.

Procenjuje da će uz turiste sa rečnih kruzera, ekskurzije za koje, takođe, dobijaju najave, domaće, al ii turiste iz susedne Rumunije koji pre pandemije bili česti gosti Lepenskog Vira, ove godine imati do 50 hiljada posetilaca.

Sve njih pored standardnih sadržaja u modernom centru za posetioce, očekuju i novi, digitalni sadržaji.

– Spremna je multimedijalna platforma koja će posetiocima omogućiti da sami, bez vodiča obilaze lokalitet. Korišćenjem svojih pametnih uređaja mogu da preuzmu tekstualne i audio sadržaje na osam tačaka i saznaju više o mezolitu, neolitu, kulturi Lepenskog Vira. Sadržaji su na srpskom, engleskom i rumunskom jeziku, a projekat Priče sa Lepenskog Vira realizovali smo uz sufinansiranje Minsitarstva kulture – priča Nojković.

Idući u korak sa vremenom i razvojem tehnologije, ovde samtraju da digitalna rešenja, ako se koriste na „pametan“ način, omogućavaju visok stepen interaktivnosti i personalizovanog pristupa, što je jedan od vodećih zahteva savremenog turiste. Zato će Lepenski Vir, podjednako atraktivan i sa kulturnog i sa turističkog stanovišta, polovinom ove godine imati i novu, interaktivnu prezentaciju kroz proširenu stvarnost ( Augmented Reality).

-Kao deo programa Kreativna Evropa u kome smo sa nekoliko evropskih zemalja, radi se digitalna platforma uz primenu proširene stvarnosti koja se inače koristi za kompjuterske igrice. Biće interaktivna, tražiće od korisnika neke odgovore i aktivno uključivanje, ali će omogućiti da saznaju kako je izgledala kuća na Lepenskom Viru, kako su se desile najznačajnije promene, kako su sahranjivani stanovnici ovog praistorijskog naselja – objašnjava Vladimir Nojković.

Testiranje nove digitalne platforme biće sledećg meseca, a njena prezentacija u junu ove godine.

Novim digitalnim sadržajima Lepenski Vir nadogradiće i upotpuniće postojeće sadržaje i svojim posetiocima omogućiti novi doživljaj daleke prošlosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari