Majdanpek: Prodaje se Industrija za preradu Majdanpek 1Foto: Zlatara Majdanpek/J. B. K.

Privredni sud u Zaječaru doneo je rešenje o prodaji Industrije za preradu Majdanpek doo u stečaju, sa početnom cenom na javnom nadmetanju nešto nižom od 130 miliona dinara iako je procenjena vrednost 259,4 miliona dinara.

Do početka 2000. godine Industrija za preradu Majdanpek bila je deo RTB Bor i činile su je tri fabrike – Zlatara Majdanpek, Megaplast i Fabrika elektroproizvoda Donji Milanovac koje su zapošljavale više od dve hiljade radnika.

Prva i jedina privatizovana je Fabrika elektroproizvoda Donji Milanovac koja je prodata 2008.godine na licitaciji.

Novi vlasnik postala je slovenačka firma Elektrokovina koja je imovinu tog milanovačkog preduzeća kupila po početnoj ceni od oko 72 miliona dinara, uz obavezu preuzimanja 178 zaposlenih u FEP-u.

Preostale dve fabrike Industrije za preradu Majdanpek nisu privatizovane, a kroz nekoliko sprovedenih socijalnih programa broj zaposlenih je značajno smanjen.

Poslednji socijalni program sproveden je u decembru 2015. kada su uz pripadajuće otpremnine ovaj majdanpečki kolektiv napustila 263 radnika. Svega petoro njih se nije izjasnilo za socijalni program.

Krajem aprila 2016. Privredni sud u Zaječaru doneo je rešenje o otvaranju stečaja u Industriji za preradu Majdanpek, nakon utvrđenog postojanja stečajnog razloga, kao i interesa predlagača za sprovođenje stečajnog postupka.

Od 2016. do danas pominjani su različiti potencijalni kupci iz zemlje i inostranstva, u nekoliko navrata pojedini pogoni IPM-a davani su u kratkotrajne zakupe, a broj nekadašnjih radnika koji je novac od socijalnog programa uložio u pokretanje sopstvenog biznisa je simboličan.

Mnogo njih je rešenje za egzistenciju pronašlo u većim mestima u Srbiji ili čak u inostranstvu, jer to u svojoj opštini nisu mogli.

Majdanpečka Industrija za preradu čiju najznačajniju imovinu čini Zlatara Majdanpek je na prodaju, na osnovu rešenja Privrednog suda u Zaječaru. Na prodaju su ponuđeni Zlatarini pogoni: nakit i kovanice, ukrasni proizvodi, hemija i metarurgija, centralni magacin, organizaciona celina fabrika Megaplast, kao i poslovni prostori u Beogradu, Požarevcu, Boru, Valjevu, Zaječaru i Nišu.

Prodaje se i stan na Novom Beogradu. Procenjena vrednost iznosi 259,4 miliona dinara, početna cena na javnom nadmetanju je nešto niža od 130 miliona dinara, a deposit za učešće na javnom nadmetanju iznosi 51,9 milion dinara.

Javno nadmetanje biće održano 5. oktobra u Centru za stečaj u Beogradu.

Za sada se o najavljenoj prodaji nekadašnjeg proizvodnog giganta u majdanpečkoj opštini, javno izjasnio samo Pokret “ 1 od 5 miliona” koji kaže da “ najavljenom prodajom Zlatare Majdanpek aktuelni režim sprovodi poslednje korake svoje prljave agende, a to je prodaja celog jednog regiona naše zemlje i stavljanja istočne Srbije u privatne ruke”.

-Nakon što je režim Srpske napredne stranke kroz navodno strateško partnerstvo kineskoj kompaniji Ziđin prodao ne samo rudarski basen, već uz to poklonio i svu imovinu rudnika, uključujući i rudarske stanove, njive, objekte, danas se nastavlja i finalna rasprodaja simbola istočne Srbije. I to po dobro utvrđenom receptu: sistematsko uništavanje Zlatare, obezvređivanje, blokiranje računa, proglašavanje stečaja, a onda “prodaja” za sitniš, i to ljudima iz vlasti ili bliskima vlasti. Pokret “1 od 5 miliona” pita predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića, šta se desilo sa njegovim obećanjima da će država ponovo pokrenuti proizvodnju u Zlatari Majdanpek. On je ovo Majdanpečanima obećavao uoči izbora 2014. godine. Samo dve godine nakon toga Zlatara je gurnuta u stečaj, a preko 200 porodica ostalo je bez hleba na stolu – kažu u Pokretu “1 od 5 miliona” upozoravajući kompletnu javnost “da ono što se danas radi u istočnoj Srbiji, i kroz Rudnik i kroz Zlataru, jeste scenario koji spremaju za celu Srbiju”.

-Tome se solidarno moramo suprotstaviti svi – u suprotnom, postaćemo stranci u sopstvenoj zemlji naglašavaju u Pokretu “ 1 od 5 miliona”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari