Mali akcionari traže deo stečajne mase 1Foto: FoNet/ Darko Cvetković

Više od 400 malih akcionara Beogradske konfekcije Beko i ove nedelje nastavilo je da podnosi lične zahteve za isplatu dela viška stečajne mase, preostale nakon prodaje oko 35 objekata, za koje je postignuta ukupna cena od 65 miliona evra.

Svi stečajni poverioci isplaćeni su još 2009. godine, a na računu je, oročeno kod banaka, preostalo sa kamatama više od 28 miliona evra.

– Beko je namerno oteran u stečaj 2003. godine, zbog vrednih nekretnina koje je imao a sve zbog duga koji je bio znatno ispod vrednosti imovine. Iz prodaje velikog broja objekata dugovi su isplaćeni, i mi već godinama tražimo zaključenje stečaja. Umesto toga, nastavlja se prodaja, nedavno je jednom turskom biznismenu prodat pogon u Lazarevcu za 450.000 evra iako je procena da vredi 1,6 miliona evra, a u toku je prodaja u Kovinu. Vrednost firme se tako umanjuje i umesto da mi sami raspolažemo svojom imovinom, objekte i dalje prodaje odbor poverilaca i stečajni upravnik – kaže za Danas Zlatko Kunštek, predsednik udruženja UVA „Beko“.

On dodaje da su preostale samo dve parnice, jedna sa bivšim kupcem, grčkom Lambdom, i druga sa Ministarstvom odbrane, i da su obe već presuđene ali da je postupak po žalbama u toku.

– Nema potrebe da čekamo odluku Apelacionog suda, jer na računu ima dovoljno novca a mali akcionari traže delimičnu raspodelu, odnosno samo oko polovine, 15 miliona dok bi preostali iznos ostao kao rezerva do okončanja postupka – kaže Kunštek, kome je u čitavoj situaciji najspornije to što se prodaja nastavlja „kao da mali akcionari nisu u stanju da sami prodaju svoje vlasništvo“.

U predmetu Beko menjali su se stečajni upravnici, neki su zbog postupaka u tom slučaju izgubili licencu, a poslednjih nekoliko godina na toj poziciji je Mihajlo Koruga. On potvrđuje da su svi stečajni poverioci izmireni, ali da postoje i poverioci koji su nastali tokom tog procesa, a svi takvi troškovi namiruju se iz stečajne mase.

– Grčka firma, koja je izgubila jednu parnicu i pokrenula drugu, potražuje oko 7,5 miliona evra. U prvostepenom postupku, njihov je zahtev odbijen, a svakog dana očekujemo presudu po žalbi koju su uložili. I Vojska, koja tvrdi da je prilikom jedne od prodaja obuhvaćena i njena imovina, izgubila je u prvom stepenu, uložili su žalbu Apelacionom sudu i upravo ovih dana trebalo bi da prosledimo odgovor Beka po tom pitanju, kao i zamolnicu da se o tome odluči što pre – kaže za Danas Koruga i dodaje kako veruje da će i bez molbe to biti rešeno brzo „jer je svima već dosta Beka, jedva čekaju da se to završi“.

On očekuje da se obe parnice okončaju u korist Beka i do kraja ove godine, ali tvrdi da ne može da prejudicira ishod.

– To je razlog što se stečaj ne zaključuje, ne postoje uslovi za to dok se ne okončaju oba sudska procesa – ističe Koruga.

Inače, Beko je privatizovan po prethodnom zakonu o transformaciji društvenog kapitala, pa je oko 60 odsto akcija pripalo zaposlenima, 10 odsto PIO a 30 odsto Akcijskom fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari