Mali: Evropska komisija povećala projekciju rasta BDP-a Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Evropska komisija danas objavila jesenju ekonomsku prognozu za 2021. godinu za EU i države kandidate, u kojoj je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 6,7 odsto za 2021. godinu, što je značajno poboljšanje u odnosu na raniju prognozu o rastu od 5,3 odsto.

„Za 2022. godinu se predviđa rast od 4,3 odsto BDP što je, takođe, poboljšanje u odnosu na prethodnu prognozu, koja je predviđala rast od četiri odsto“, rekao je Mali, objavile su „Večernje novosti“.

Istakao je da je to još jedna promena prognoze privrednog rasta naviše koja stiže od relevantnih međunarodnih institucija i potvrda uspeha Srbije.

„Uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost u vreme krize, i to pre svega zahvaljući obimnom paketu podrške privredi i građanima od čak osam milijardi evra. Mi verujemo da ćemo rasti i više od sedam odsto, a za sledeću godinu prognoziramo rast od 4,5 odsto“, rekao je Mali.

Podsetio je da je Međunarodni monetarni fond u oktobru takođe revidirao svoju procenu rasta za Srbiju.

MMF je u junu povećao prognozu rasta sa pet na šest odsto, a zatim u oktobru ove godine na 6,5 procenata.

Slične procene je dala i Svetska banka. Ona je u svom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za jedan odsto povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu i to na šest procenata.

„Svetska banka je u januaru ove godine predviđala rast Srbije od 3,1 odsto, što znači da je svoju projekciju povećala za čak 2,9 procenata“, naveo je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari