Mali: Naplaćeno 60,6 milijardi dinara više nego što su bili prvobitno planirani prihodi 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Vlada Srbije usvojila predlog rebalansa budžeta, jer je naplaćeno 60,6 milijardi dinara više nego što su bili prvobitno planirani prihodi budžeta.

Rebalans budžeta je nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, podrške građanima i privredi, nastavak prevazilaženja efekata svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju, istakao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je istakao da je od januara do avgusta ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara.

Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara, preneo je Mali.

On je dodao i da je deficit budžeta manji nego što je bilo planirano, odnosno rebalansom je predviđen fiskalni deficit budžeta Republike od 227,5 milijardi dinara, ili 2,8 odsto BDP.

Iimamo bolji rezultat nego što smo planirali, s obzirom na to da je projektovani deficit iznosio 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, rekao je Mali.

Rebalansom budžeta, kako je rekao, biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare.

Od 1. oktobra biće povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto, rekao je Mali i najavio od 1. januara povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru od oko 10 odsto, odnosno povećanje penzija od 14,8 odsto.

Osim toga, u rebalansu budžeta se nalazi i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete.

Mali je rekao da je izdvojen novaca za nove kapitalne projekte, dodatnih 23 milijarde dinara.

Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je 7,2 odsto BDP.

Mali je rekao da je javni dug na nivou od 50,9 odsto, nezaposlenost 9,6 odsto, kao i da se ove godine očekuje „rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijarde evra“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari