Matijević kupio autobusku stanicu ATP Vojvodina za 2,23 miliona evra 1Foto: www.wikipedia.org / PANONIAN

Kompanija MAT-Real Estate, u većinskom vlasništvu biznismena Petra Matijevića, kupila je autobusku stanicu preduzeća ATP Vojvodina po ceni od 2,23 miliona evra, objavio je danas novosadski informativni portal 021.

Autobuska stanica ATP Vojvodina bila je ponuđena na prodaju po ceni od 2.226.916 evra, što je za oko 700.000 evra manje u odnosu na prvu, neuspelu prodaju.

Osim Matijevića, za autobusku stanicu bilo je zainteresovano i preduzeće NES iz Banja Luke, koje je dostavilo ponudu od 2.227.016 evra.

Predstavnici kompanije MAT-Real Estate kazali su da će objekat verovatno dati u zakup nekom privrednom subjektu, da neće biti stanica, ali i da nemaju nameru da ga ruše.

MAT-Real Estate je ranije kupio deo imovine nekadašnjeg ATP Vojvodina, novi servis, za 1,45 miliona evra.

Autobuska stanica je sagrađena tokom 2005. i 2006. godine, sa idejom da postane nova međumesna stanica u Novom Sadu, ali taj projekat nikada nije zaživeo.

Investitor Ilija Dević i dalje vodi borbu na sudovima, a prodaja stanice omogućava da se isplati samo deo preostalih potraživanja, jer ATP Vojvodini ostaje da isplati još oko 830 miliona dinara poveriocima prvog reda i 945 miliona dinara poveriocima četvrtog reda.

Investitor Ilija Dević je 22. juna Privrednom sudu u Novom Sadu predao predlog za povlačenje oglasa prodaje autobuske stanice, jer, kako je naveo, „nakon prethodne prodaje kupci nisu ušli u posed, jer je prodaja obavljena nezakonito i predmet je sudskog spora“.

Dević je u martu saopštio kako se „priprema teren da kompleks ATP Vojvodina kupi neko kome će Grad Novi Sad dozvoliti da obavlja delatnost“.

Kako je naveo, iako je od početka imao svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju i rad nove autobuske stanice i servisnog centra u Novom Sadu, već 14 godina traje serija sudskih procesa „sa ciljem da se ta investicija otme“.

Dević, Komercijalna banka i Poreska uprava Srbije, kao poverioci, uložili su žalbe prilikom prodaje prethodne dve celine imovine tog preduzeća i sporovi još nisu okončani, ali stečajni upravnik Nikola Pavlović nije obustavio prodaju poslednje celine tog preduzeća, nove autobuske stanice.

Dević je tražio i izuzeće iz spora sudije Biljane Subotić, a kao razlog je naveo da je odlučivala o žalbi koju je uložio na odluku o bankrotu preduzeća tako što ju je, iako ima prioritet, „devet meseci držala u fioci čime je omogučila da se postupak vodi uz brojne nepravilnosti“.

Stečajni upravnik nije odustao od prodaje rasparčane imovine ATP „Vojvodine“, prema rečima Devića verovatno zato što zna kakav će biti ishod spora po žalbi za prodaju prethodne dve celine preduzeća, novog i starog servisa.

Dević je u kupovinu tog preduzeća i u gradnju nove autobuske stanice investirao oko 30 miliona evra, a gradio je u dogovoru sa Gradom Novim Sadom kako bi se na tu lokaciju izmestila postojeća autobuska stanica, ali Grad nije ispunio svoju obavezu u vreme kada je gradonačelnica bila Maja Gojković, sadašnja ministarka kulture.

U pokrenutim žalbenim postupcima Dević traži obeštećenje na ime izgubljene dobiti 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari