Menjačnica kupila banku 1Foto: A. Pavlović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je poznat kupac 28,5 odsto akcija Jubmes banke koju je država u decembru oglasila na prodaju, kao i da je cena nešto preko pet miliona evra.

Kako Danas nezvanično saznaje, kupac je Alta pej (Alta pay) menjačnica i institucija platnog prometa iz Zemuna u vlasništvu Davora Macure.

Kako je ministar izjavio, na tender su stigle dve ponude, od kojih je jedna ispunjavala sve uslove. Inače Ministarstvo finansija oglasilo je prodaju 20,2 odsto akcija u vlasništvu Republike Srbije, kao i akcije koje su u vlasništvu banaka u stečaju a kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita. Najveći akcionar među njima i drugi po veličini uopšte je Beobanka sa 6,6 odsto.

Zanimljivo je da je treći po veličini akcionar SFRJ sa 5,3 odsto akcija koje još nisu raspodeljene između bivših jugoslovenskih republika.

Među ostalim akcionarima je niz preduzeća sa vlasništvom 4,99 odsto. Inače, za vlasništvo preko pet odsto u bankama neophodna je saglasnost Narodne banke Srbije. Među onima koji su ispod te crte je i Alfaplam, firma čiji je većinski vlasnik Miroljub Aleksić, vlasnik Alko grupe.

U njegovom vlasništvu je nekoliko hotela u Srbiji i Pionir iz Subotice. Aleksić je važio za jednog od zainteresovanih za kupovinu većeg udela u Jubmes banci, a tokom prošle godine je preko medija poručio da bi platio 3,6 miliona evra za paket koji prodaje država. On je do 2007. godine imao A banku, koju je prodao belgijskoj grupi KBC.

Prema ceni za koju je kupljen ovaj paket akcija, cela banka je vrednovana na 17,5 do 18 miliona evra. To znači da je jedna akcija vrednovana sa oko 7.200 dinara što je dvadesetak odsto jeftinije od berzanske cene jedne akcije Jubmesa koja se sada kreće oko 8.800 dinara. Inače od novembra prošle godine do početka aprila stajala je cena akcije od 10.500 dinara bez ikakvog prometa na berzi.

Nenad Gujaničić iz brokerske kuće Momentum ističe da je prodajna cena malo veća od polovine knjigovodstvene vrednosti akcije Jubmes banke.

– Problem je što je to mala banka, sa malim tržišnim učešćem i očekivano je bilo da se za nju neće zainteresovane velike strane banke, već da će biti zanimljivija domaćim privrednicima – ocenjuje on.

Prema našem zakonu, akcionar čim pređe 25 odsto vlasništva u akcionarskom društvu mora da da ponudu za preuzimanje, ali kako Gujaničić objašnjava to nije slučaj ukoliko se akcije kupuju od države.

Alta pej je menjačnica koja takođe ima dozvolu Narodne banke za obavljanje platnog prometa i transfer novca.

Zanimljivo je da je Alta pej firma koja je prema bilansima iz 2017. godine (poslednjim dostupnim na APR-u) imala kapital od oko 50 miliona dinara ili oko 400.000 evra, a u 2017. godini je ostvarila dobit od 16 miliona dinara uz prihode od 129 miliona dinara. Inače, u odnosu na 2016. zabeležen je skok poslovnih prihoda od 75 puta sa 1,7 miliona dinara. S druge strane, čini se da se Jubmes banka iskobeljala iz dubioze u kojoj je bila 2014. i 2015. godine, kada je zabeležila ukupan gubitak od 2,4 milijarde dinara, pre svega zbog otpisa loših kredita.

U 2017. godini banka je imala neto dobit od 62,5 miliona dinara, a u prošloj godini čak 456 miliona dinara, što joj je najbolji rezultat u poslednjih deset godina. Na kraju prošle godine imala je kapital od 33 miliona evra i aktivu od 132 miliona evra. Prema podacima s kraja 2017. banka je imala svega 0,3 odsto tržišnog učešća i uglavnom je poslovala sa privredom. Inače, predsednik Upravnog odbora Jubmes banke je Zoran Lilić nekadašnji predsednik SR Jugoslavije.

Komercijalna veći izazov

Prodaja državnog paketa u Jubmes banci je u skladu sa programom MMF-a koji predviđa da država izađe iz finansijskih institucija. To znači da ove godine predstoji mnogo veći posao, a to je tender za državne akcije u Komercijalnoj banci, trećoj po veličini na tržištu, koji bi trebalo da bude raspisan u junu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari