Mere štednje u Srbiji: Večeras se gasi dekorativna rasveta na zgradama Vlade, Predsedništva, ministarstava… 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici zaključak kojim se preporučuje isključivanje dekorativne rasvete na objektima na kojima takva vrsta rasvete nije neophodna, saopštili su na svom zvaničnom sajtu.

Kako su naveli, počev od večeras, u planu je isključenje dekorativne rasvete.

„Na zgradi Vlade Republike Srbije, zgradi Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, zgradi Predsedništva, kao i na drugim zgradama i objektima gde nije neophodna, rasveta će biti ugašena“, kazali su iz Vlade.

Ovim putem, uputili su apel i drugim institucijama da slede sličan obrazac radi uštede energije.

„Vlada apeluje i na druge institucije i organizacije da primene ovu preporuku kao primer odgovornog i racionalnog ponašanja, kako bismo zajednički dali doprinos u rešavanju izazova energetske krize sa kojima se suočava veliki broj zemalja“, upozorili su putem saopštenja.

Ranije danas,predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne postoje planovi za restrikcije struje naredne zime ali da je situacija u toj oblasti izuzetno teška, zbog čega je važno da nova Vlada koja će se time baviti bude sastavljena u narednih 20-ak dana.

„Ne planiramo da idemo sa isključenima ali oni građani koji budu štedeli imaće dramatičan popust na svojim računima. Ko ove jeseni i zime bude potrošio manje nego u istom mesecu prošle godine imaće popust jer nam je to isplativije. To će biti na dobrovoljnoj bazi i račun od recimo 4.000 dinara biće 3.000 dinara, pošto ćemo da zaradimo time što nećemo morati da uvozimo struju po mnogo većim cenama“, rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u predsedništvu rekao da problemi sa strujom i ostalim energentima nisu nešto što ima veze sa Srbijom, već je to svetski problem izazvan ratom u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari