"Meso nije loše, samo nije dovoljno kvalitetno" 1Foto: Aleksandar Veljković

Ruski fitosanitarni zavod doneo je odluku da od 4. juna privremeno obustavi uvoz mesa i mesnih prerađevina koje proizvode četiri srpske kompanije – Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks. Kako je obrazloženo, razlog zabrane su „ozbiljne nepravilnosti“ koje su ruski inspektori zatekli u ovim kompanijama tokom inspekcijskog nadzora u aprilu.

Kako je Nova ekonomija objavila, ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor je išla u inspekciju šest kompanija u Srbiji, od kojih je nepravilnosti pronašla u četiri. Nijedna od kompanija juče nije odgovorila na pitanja Danasa o kojim se nepravilnostima radi.

To što je Rusija privremeno zabranila uvoz mesa iz četiri srpske kompanije ne znači da je to meso loše, samo da nije dovoljno kvalitetno, kaže za Danas predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović.

– Rusi mnogo ozbiljno prate situaciju i kontrolišu hranu. To meso nije nezdravo, nije loše, ali kvalitet mu je niži po nekim njihovim standardima. Nadam se da ćemo i mi uskoro imati takav standard gde će nam biti važno kakvog je kvaliteta to što jedemo, a ne samo da li je bezbedno i zdravo – ističe Papović.

On podseća kako je davnih godina Neoplanta izvozila meso za američku vojsku, i kako je svako parče koje je bilo belo vraćeno zato što je u njemu bilo više vode.

– Mnogi obraćaju pažnju pre svega na kvalitet i to bi trebalo i kod nas da je tako – ističe Papović.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da je najvažnije da sada svi izađu sa argumentima i objasne o čemu se konkretno radi, a to se odnosi i na kompanije i na državu.

– Ovo nije prvi put da nam se vraća roba iz Rusije, i ranije se dešavalo, što sa mesom, što sa jabukama, breskvama. Rusija je važno tržište za nas, ali su oni, i to naročito posle sankcija koje im je EU uvela, postali strogi i zahtevniji – ističe Prostran.

On kaže da je pre 19 godina lično vodio 80 privrednika u Moskvu kada je sa Rusijom tek potpisan memorandum o saradnji. Koliko su zahtevni, kako kaže, možda dovoljno govori i podatak da je tek 10 godina kasnije, 2010, taj sporazum zaživeo, odnosno tek tada su, kako kaže Prostran potpisana „pravila igre“.

– Rusija poslednjih godina postaje ozbiljan proizvođač hrane. Prošle godine su izvezli 28 milijardi dolara hrane i oni će ubuduće biti samo još zahtevniji. Oni koji žele da sarađuju sa njima, a za nas je to važno tržište, moraju da igraju po pravilima – napominje Milan Prostran.

U firmama pogođenim ruskom zabranom juče nije bilo moguće dobiti komentar.

Zajedničko saopštenje

Četiri proizvođača pogođena ruskom suspenzijom koja stupa na snagu 4. juna juče su izdala zajedničko saopštenje u kojem tvrde da je razlog problemu „neusaglašenost sa procedurama ruskih normativno tehničkih uslova“, koji mogu da se razreše u kratkom roku.

„Napominjemo i da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri. Kompanije koje su privremeno postavljene na listu suspendovanih izvoznika već u ovom trenutku rade na ispunjavanju svih zahteva koji su pred njih postavljeni… Ovakva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice, a po njihovom usklađivanju, u skladu sa procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nađu na listi izvoznika u Rusku Federaciju. Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena“, navode u Karneksu, Zlatiborcu, Matijeviću i Big bulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari