Mihajlović: O odgovornosti i funkcionisanju energetskog sistema razgovaraćemo kad pobedimo krizu 1Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je pitanje odgovornosti, strateškog planiranja i promene funkcionisanja u elektroenergetskom sektoru nešto o čemu će se raspravljati kada se završi kriza sa kojom se država bori.

Ona je istakla da je energetska situacija u Srbiji i dalje veoma ozbiljna i da resorno ministarstvo i sva javna preduzeća rade na tome da se sistem što pre stabilizuje.

Ministarka je ranije danas izjavila da za aktuelnu energetsku krizu u Srbiji kriva uprava Elektroprivrede Srbije (EPS).

„Energetska kriza je jednim delom prouzrokovana vremenskim neprilikama, a drugim delom nedostatkom kvalitetnog uglja u Elektroprivredi Srbije. To je problem koji ne može biti rešen brzo, ali ljudi rade 24 sata u TENT-u. Neke stvari se popravljaju, ali je činjenica da kada je reč o elektroenergetskom sistemu, ništa se ne dešava preko noći. Ovo je rezultat lošeg planiranja i upravljanja koja su se dešavala prethodnih godina“, rekla je ona odgovrajući na putanja novinara na promociji kampanje o značaju energetskog označavanja i eko-dizajnu.

Istakla je da očekuje da će do večeras imati električnu energiju svi koji su ostali bez nje usled zastoja u proizvodnji struje.

„A strateško pitanje i pitanje odgovornosti je nešto o čemu ćemo pričati narednih dana. I dalje stojim iza toga da prvo treba da izadjemo iz krize, koja je ozbiljna, a kada se sve završi, sva imena i prezimena, uključujući i moje, treba da se nadju u analizi, ali moramo da znamo šta se sve radilo prethodnih godina, zašto nemamo dovoljne količine kvalitetnog uglja“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da cene električne energije na evropskim tržištima rastu svakodnevno i mnoge zemlje koriste svoje termokapacitete koje su držali u rezervi kako bi održali stabilnost.

„Mi, nažalost nismo uspeli da napravimo dobre planove, iako se oslanjamo na termokapacitete. Ali, ponavljam, o tome ćemo govoriti kad prodje kriza, jer ovo nije kraj“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari