Mihajlović o preporukama za štednju: Svi koji potroše manje energije dobiće popust, neće biti kažnjavanja ukoliko mere postanu obavezne 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će preporuke koje je Ministarstvo predložilo sa ciljem smanjenja potrošnje električne i toplotne energije biti stimulativne i da će svi koji potroše manje energije dobiti dodatni popust, a da neće biti kažnjavanja ukoliko mere postanu obavezne.

„Očekujemo da to budu obavezne mere, pre svega za državne ustanove, lokalne samouprave, javna preduzeća. Mi smo juče dali tri miliona evra za uvoz struje, a samo tokom avgusta gotovo 100 miliona. U januaru smo izdvojili 150 miliona evra, i kada znamo koliko smo dali para, nećemo valjda da dođemo u situaciju da damo pola milijarde evra za uvoz u decembru ili januaru. Dakle, štednja je neophodna, nema dileme“, rekla je ona, a prenosi pres služba ministarstva.

„Preporuke su stimulativne, nismo za kažnjavanje, kao što je to slučaj u nekim evropskim zemljama. U Francuskoj se kazne za prodavnice u kojima su otvorena vrata i uključena klima 750 evra. Naša ideja je da stimulišemo one koji štede i koji troše manje nego prošle godine i naći ćemo način sa JP EPS i Ministarstvom finansija kako da oni sa nižim računima budu nagrađeni, to je jedini način“, rekla je ministarka.

Ona je navela da su najveći potrošači u javnom sektoru i privredi – sva javna i komunalna preduzeća, posebno vodovodi i toplane sa izuzetno snažnim pumpama, zatim dekorativna rasveta, kopovi u TE, sva javna preduzeća će morati da naprave plan štednje i da ih se pridržavaju.

„Poslali smo pismo i u roku od pet dana očekujemo da dostave svoje planove štednje i da ih poštuju. Naše procene su realne, nismo išli populistički. Očekujemo oko 15 odsto uštede, ukoliko mere postanu obavezne. Juče smo uvezli 5,3 odsto ukupne potrošnje, potrošili smo 2,3 miliona evra, jer je cena struje na tržištu bila 530 evra. Nema dileme da moramo da štedimo, jer do kraja marta nećemo potrošiti 2,5 ili tri milijarde evra, nego mnogo više i za struju i za gas“, izjavila je Mihajlović.

Ko vrši kontrolu

Zorana Mihajlović rekla je da će kontrolu sprovođenja mera vršiti imenovana lica u svim kompanijama i javnom sektoru i pozvala sve televizijske i radio stanice da učestvuju u promociji preporuka, odnosno podizanju svesti javnosti o značaju smanjenja potrošnje toplotne i električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari