Mihajlović: Poskupljenje struje nije zbog gubitka EPS-a već zbog skupljih stavki za proizvodnju 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da najavljeno poskupljenje struje nije zbog gubitka Elektroprivrede Srbije, (EPS) već zbog toga što su sve komponente za proizvodnju struje na tržištu poskupele.

„EPS može da se oporavi samo investicijama u postojeća i nova polja i ono što je ključno – u nove kapacitete, pre svega one koji za proizvodnju energije koriste OIE. To jeste prioritet naše energetske politike, kao i povezivanje sa državama u regionu“, rekla je ona za TV Juronjuz (Euronews), saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović izjavila da je srpskoj energetici potreban zaokret i da od toga koliko se bude ulagalo u nove kapacitete i regionalno povezivanje zavisi razvoj privrede i čitavog društva.

Ona je ponovila da EPS treba da bude najjače preduzeće u zemlji i da su investicije jedini put ka održivoj energetici.

„Svakodnevno radimo na tome da obezbedimo dovoljno energije i energenata za privredu i domaćinstva i da se spremimo za predstojeću zimu. Sve što je moglo uradili smo i radimo i dalje i prilično smo spremni u odnosu na sve faktore koji zavise od nas“, rekla je ministarka.

Mihajlović je kazala da Srbija i dalje odvaja ogroman novac za uvoz električne energije, iako država u toj oblasti može da bude potpuno nezavisna i samoodrživa i da izvozi struju, kao što bi bio slučaj da se drugačije upravljalo EPS-om.

„Zbog lošeg rukovođenja, zbog toga što nije bilo investiranja, država je dala stotine miliona evra za uvoz struje. Zbog toga nam je potreban zaokret u energetici, jer to nije pitanje jednog ministra ili ministarstva, već čitavog društva. Nema više razgovora o tome da su nam potrebne nove TE, već moramo da ulažemo u OIE, RHE i da imamo dovoljno energije iz zelenih izvora“, rekla je ona.

Podsetila je i da se intenzivno radi na završetku gasne interkonekcije sa Bugarskom.

„Kada bude sve završeno u septembru naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa iz Aleksandropolisa, odnosno LNG terminala, kao i iz Azerbejdžana“, kazala je Mihajlović.

Dodala je da Srbije želi da se povezuje ne samo u gasnom sektoru, već i u visokonaponskoj mreži, i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, BiH, Rumunijom, jer želi da bude tranzitna ruta i u energetici, kao što je u saobraćaju.

„Investicije u visokonaponskoj mreži bile su spore i nedovoljne, po 10 godina smo gradili dalekovode, što je velika šteta, ali i to je oblast koju želimo da menjamo i jedan od prioriteta energetske politike“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari