Mihajlović: Putarine do kraja godine neće poskupeti 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

Putarine na autoputevima do kraja godine neće poskupeti, a eventalno uvođenje naplate putarina na regionalnim putevima biće predmet ekonomske analize i reorganizacije preduzeća „Putevi Srbije“ u 2019, izjavila je danas ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Otvaranje Koridora 10 najavila je do kraja godine.

Postoje želje za povećanje cena putarine, ali odluku o tome donose resorno ministartvo i Vlada Srbije, a to nam nije bila tema do kraja ove godine, rekla je Mihajlović u Jutarnjem dnevniku RTS.

Komentarišući ideje da se putarina naplaćuje i na regionalnim putevima zbog sve većeg broja kamiona na tim pravcima koje koriste izbegavajući putarine na autoputevima, Mihajlović je rekla da te predloge treba razmotriti i sa stanovišta domaće ekonomije.

Imamo pritužbe da teški kamioni, izbegavajući autoputeve i putarine, oštećuju kolovoze na regionalnim i magistralnim putevima, rekla je Mihajlović, naglašavajući kako „nije baš sigurna“ da je tačan podatak o navodnom godišnjem gubitku države od 70 do 80 miliona evra zbog nenaplaćenih putarina kamionima. U svakom slučaju, to nije tema za ovo godinu, a početkom iduće godine ćemo reformisati preduzeće „Putevui Srbije“ pa ćemo razgovarati i o tome, rekla je Mihajlović.

Ona je najavila da će, uprkos problemima na gradilištu, do kraja godine ipak biti puštena u saobraćaj deonica Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru. Korodorom 10 ćemo proći do kraja ove godine sigurno, mada na pojedinim delovima postoje određeni problemi, ali se radi dan i noć i verujem da stižemo do kraj godine, rekla je Mihajlović, tvrdeći kako su građevinski problemi na takvim gradilištima uobičajeni.

Nisu to neobične stvari, ali mi smo otvorena i vlada i pokazali smo problem, rekla je Mihajlović.

Ministarka je najavila i dopune krivičnih prijava protiv odgovornih za loše izvedene radove na deonici Ub-Lajkovac na Koridoru 11 i naglasila da Vlada Srbije sada „praktično ispočetka“ gradi taj deo. Moraće da odgovaraju svo koji su donosili odluke i odobravali da se stavljaju glina i blato, ali to je posao za tužilaštvo, naglasila je ministartka Mihajlović za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari