Mihajlović: Srbija mnogo očekuje od samita u Trstu 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, u okviru Samita zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, potpisati ugovor o transportnoj zajednici, ali će iskoristiti i priliku za razgovore o regionalnom ekonomskom tržištu.

Sa međunarodnim finansijskim organizacijama koje učestvuju, razgovaraće se o mogućnostima za finansiranje projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi, i obnovi kliničkih centara u Srbiji, saopšteno je iz njenog kabineta.

Važno je što je Srbija prisutna na ovom Samitu, gde ćemo potpisati ugovor o transportnoj zajednici i tako napraviti jedinstveno transportno tržište zemalja Zapadnog Balkana, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, za Srbiju, koja se graniči sa velikim brojem zemalja, veoma je važno da se povezuje.

Važno nam je da gradimo puteve i modernizujemo pruge, jer to donosi više investicija i bolji život za građane Srbije. Zato smo danas ovde, rekla je Mihajlović u Trstu.

Kako je naglasila, inicijativa Srbije je da se učini sve da se smanje nefizičke barijere, a to znači da roba ne stoji na granici po nekoliko sati, što se, kako je primetila, često dešavalo.

Ona je dodala da će se na Samitu razgovarati i o regionalnom ekonomskom tržištu, kao i da će biti formirana regionalna privredna komora.

„To je sve bitno zbog otvaranja novih radnih mesta i novih investicija“, istakla je Mihalović.

Ona je navela i da bi na Samitu trebalo iskoristiti i prisustvo međunarodnih finansijskih institucija i dodala da se stiglo do samog kraja razgovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o finansiranju radova na pružnom pravcu od Niša do Dimitrovgrada.

„To nisu razgovori samo o elektifikaciji pruge, nego i o onome o čemu se priča deset godina, a to je obilaznica oko Niša. Finalni razgovori su u Trstu, a u narednom periodu očekujemo potpisivanje ugovora“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, pored EIB bilo je razgovora i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koje su zainteresovane za finansiranje projekta izgradnje „auto-puta mira“ Niš- Merdare- Priština.

„Razgovaraćemo o ovom važnom projektu, ali i o novim poslovima, o mogućnosti finansiranja regionalnih puteva i pruga. To već šest meseci i radimo sa Svetskom bankom, očekujemo pozitivne rezultate tih razgovora i na jesen pozitivne rezultate na bordu direktora te banke“, rekla je Mihajlović.

Najavila je i da će na samitu srpska strana potpisati sa EIB ugovor za kredit za obnovu i rekonstrukciju kliničko-bolničkih centara.

Radovi na zdravstvenim centrima iznose blizu sto miliona evra, a ministar finansija će potpisati ugovor vredan 50 miliona, rekla je ona.

Za Jaku domaću kompaniju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da bi formiranje snažne domaće kompanije bio pravi potez da se građevinarstvo u potpunosti stavi na noge, saopšteno je iz njenog kabineta.

Sledeći korak u podizanju građevinarstva je da imamo veliku domaću kompaniju koja će imati kapital, zaposlene i opremu da radi na svim gradilištima, kako u Srbiji, tako i van Srbije, istakla je Mihajlović u izjavi uoči ekonomskog samita u Trstu.

Ona je ukazala da, posle decenija uništavanja, domaće kompanije danas moraju da angažuju podizvođače jer nemaju dovoljno radnika ili adekvatnu opremu i zato je potrebno da postoji jedna jaka kompanija sposobna da radi na svim projektima, ali i da bude konkurentna na drugim tržištima. 

Mogerini, Han I Bulc sutra u Trstu’]

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini, komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i komesarka za saobraćaj Violeta Bulc učestvovaće na samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava sutra u Trstu, saopšteno je iz EU.

Tema samita je jačanje regionalne saradnje radi ostvarivanja napretka na evropskom putu, podseća se u saopštenju.

Samit će biti prilika za razgovor o načinima za jačanje regionalne saradnje u pogledu povezanosti, regionalne ekonomske integracije, osnaživanja mladih i intenziviranja kontakata između ljudi te daljeg napretka regiona u evropskim integracijama.

Federika Mogerini će predstavljati EU na sastanku šefova država ili vlada.

Komesar Han će prisustvovati nizu pratećih događaja, uključujući sastanak ministara spoljnih poslova, Forum mladih EU i Zapadnog Balkana, biznis forum i forum civilnog društva, na kojima će održati uvodne govore.

Komesarka Bulc će učestvovati u sastancima o ekonomskom razvoju zajedno sa ministrima saobraćaja, dok će sa Mogerini i Hanom prisustvovati ceremoniji potpisivanja Ugovora o saobraćajnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari