Milošević: Ako se sada kada je podignuta cena mleko pojavi, onda nije do suše 1Foto: Printscreen/N1

„Ministar Nedimović je rekao da mleka nije bilo jer su cene mleka u okolini veće, pa su mlekare odlučile da izvoze. To je potpuno suprotno od onoga što smo slušali, a slušali smo da je suša i da nema hrane za stoku“, rekao je urednik ekonomije u Danasu Aleksandar Milošević.

Milošević kaže da mu se čini da je tačno ono što je ministar Nedimović rekao.

„Jer vidimo slike Imlekovog mleka u Makedoniji i drugim državama, a u Srbiji nema. Ako se sada kada je podignuta cena mleko pojavi, onda nije do suše“, kaže Milošević.

Podsećamo, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je do kratkoročne nestašice mleka došlo jer je u susednim zemljama ono bilo skuplje, pa je prerađivačima bilo isplativije da mleko njima prodaju.

„Ovih dana postoji dosta informacija i dezinformacija počev od toga da nema krava pa do toga da mleka nema u prodavnicama. Činjenica je da je litar mleka u Srbiji koštao do 119 dinara, a cena litre mleka u okruženju kretala se od 1,35 do 1,7 evra i čim je takva razlika, automatski prerađivač gleda da proda skuplje“, rekao je ministar.

Milošević je podsetio da su stočari nezadovoljni premijama i otkupnom cenom i da bi ministarstvo time trebalo da se pozabavi.

„Ako im se litar plaća 40 dinara, a u radnji košta 120, to je velika razlika. Deluje da su stočari u pravu. Ministarstvo kaže država ulaže, možete da pogledate stočni fond koji opada, zašto opada, zašto krava ima sve manje i manje? Bio bi red da država redovno isplaćuje premije, a ne da kasne“, dodaje urednik ekonomije Danasa za N1.

Napominje da nas čeka „hladna i skupa zima“ i da u to nema sumnje.

„Energenti su glavna stvar, inflacija kao druga tema, pri čemu energenti utiču na to što imamo infalciju. Nama će najveći problem biti struja, gas smo obezbedili. Što se tiče struje, postoji ne samo rizik od toga da ćemo morati jako mnogo da platimo, već da će možda da dođe do situacije da nećemo moći da podmirimo količine koje su nam potrebne. Onda bi moralo da bude restrikcija, mi smo imali tekst da EPS pravi planove za restrikcije za slučaj da budu potrebne, tako da je očigledno da ni oni nisu uvereni da će moći da podmire potrebe. Da je naš sistem ostao netaknut pre ove zime, da normalno radi, mi bismo i dalje mogli da budemo bezbedni, jer smo mi zemlja koja se greje na ugalj, a mi imamo ugalj. Mi bismo mogli da kažemo da nemamo problem i da možemo građanima i privredi da isporučujemo struju. Pošto je EPS uništen, mi to ne možemo“, kaže Milošević.

Kaže da je bivši direktor EPS-a Milorad Grčić za uništenje nagrađen funkcijom i da to pokazuje šta o njegovom radu misli vlast.

„Nije radio sam, jeste najodgovorniji i da bi morao da odgovara za ovoliko šete, jer mora biti veliki nemar da sistem kao EPS do te mere devastirate da dođe do serije havarija, morate godinama da ga uništavate sistematski. A to ne možete sami. Neko ga je tu držao sve vreme, neko ga je tu postavio, a znamo čime se bavio pre toga, nije imao iskustvo u vođenju velikog sistema. Došao je politički i ponašao se kao neko ko je došao politički. I imao podršku sve vreme i zato sada ne može da bude kažnjen“, smatra Milošević.

Kaže i da građani znaju da struja treba da se štedi, ali da će uključiti i sijalicu i bojler kada im zatrebaju.

„Ne mislim da će sam poziv na štednju imati efekta, ono što može imati efekta je program popusta, ali ne znamo kako će to da funkcioniše. Morate da date veliki popust, ako nekom date 200 ili 500 dinara niko neće gasiti svetla. Ako to ne bude velikodušan program olakšica za građane onda neće uspeti“, smatra on.

Napominje da je na delu snažan udar na standard građana i podseća da će inflacija biti 14 odsto, što znači da će se teška godina nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari