Ministarstvo o medijskim izveštajima o ceni struje i gasa: Svako dovođenje građana u zabludu je nedopustivo 1Foto: Pixabay/Geralt

Cena električne energije od 1. januara 2023. godine biće korigovana za osam odsto, a cena gasa za 11 odsto. Svako dovođenje građana u zabludu je nedopustivo, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike, reagujući, kako kažu na netačne i zlonamerne informacije u pojedinim medijima.

Kada je u pitanju cena električne energije, na nju ne utiče samo cena utrošenih kilovat-sati već i niz drugih stavki, koje će ostati nepromenjene, naglašavaju iz ministarstva.

„Analiza pojedinačnih stavki cena energije po zonama i tarifama iz cenovnika objavljenog u Službenom glasniku je jedno, a potpuno drugo je prosečno povećanje cene u procentnim iznosima. U osam odsto, koliko iznosi prosečno povećanje, ulaze i druge stavke koje nisu povećane, poput obračunske snage. Važno je naglasiti da je prosečno povećanje ono što će građani dobiti na računima. Jasna je i računica da će račun prosečnog domaćinstva biti uvećan za 200-300 dinara“, ističe se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Poslednja korekcija cene gasa bila je 1. jula 2022. godine. Prelazak na novi sistem obračuna potrošnje stupio je na snagu 1. oktobra 2022. godine i uzeo u obzir tadašnje, važeće cene, koje su putem koeficijenta prevedene u kilovatsate i niko nije oštećen promenom sistema obračuna.

„Poskupljenje o kom pišu pojedini mediji već bi bilo na računima. Od 1. januara 2023. primenjivaće se nove cene, uvećane za 11 odsto, a koje su objavljene u Službenom glasniku i zvaničnoj stranici „Srbijagasa“. U doba svetske energetske krize i svakodnevnog rasta cena energenata i energije, država je prinuđena da donosi mere koje će nam obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje, a naš sistem učiniti što manje zavisnim od geopolitičke situacije. I ovoga puta, država je vodila računa da maksimalno zaštiti građane tereta energetske krize, zbog čega cene struje i gasa ostaju u velikoj meri subvencionisane od strane države i među najnižim u Evropi“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju medijima da se ponašaju odgovorno i etično, da ne plasiraju površne i netačne analize kojima se širi panika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari