Mleko se vratilo na rafove, skuplje i drugačije: Kako su mleka iz Poljske i Češke potisnula domaća 1Foto: Lj. B.

Prošle godine na današnji dan litar dugotrajnog mleka, Imlekova “kravica” od 2,8 odsto mlečne masti, koštao je 94,99 dinara u gotovo svim prodavnicama velikih maloprodajnih lanaca.

Danas je to mleko najmanje 141 dinar.

Poslednjeg dana septembra Vlada je ukinula ograničenje maksimalne cene mleka koja je do tada bila 128,99 dinara i sada za taj novac ne može da se nađe gotovo više nigde. Što se i očekivalo.

U septembru mleka uglavnom nije bilo da se kupi, trgovci su se žalili na smanjene isporuke, proizvođači na niske cene, farmeri na to da krava više nema, a analitičari su upozoravali – da bi zabrana koja dugo traje mogla da poremeti tržište. Što se i desilo.

Nakon što je država “oslobodila” cenu mleka, ono se vratilo na rafove. Ali u drugom obliku. Uvoznom.

Od jutros u nekoliko beogradskih prodavnica, različitih formata, mleka je bilo. Ali je raspored igrača nešto drugačiji nego poslednjih meseci i uostalom svih prethodnih godina.

U prodavnici nedaleko od Kalenić pijace na uskom izdvojenom štandu prodavačica ređa mleko bez laktoze. To jedno pakovanje “neobičnog” i jedno pakovanje običnog dugotrajnog – jedino je što je od jutros dobila.

“Tako svaki dan, dobijemo nekoliko litara i imamo sada i neko poljsko i to je to”, priča dok slaže mleko na policu.

Priča o smanjenim isporukama i “sumnjivom” kvalitetu, a novim cenama mleka je gotovo šokirana.

“Strašno je poskupelo, ali preživeli smo gore, preživećemo i to mleko”, kaže odmahajući glavom i slažući ramenima u isto vreme.

Gledano u svim prodavnicama koje smo obišli čini se da je apsolutna dominacija Imlekove “kravice” na prvi pogled bar prekinuta, jer uz nju sada većina radnji u ponudi ima mleka iz Poljske i Češke.

Poljski Uchate je 166 dinara litar, češki Kunin od 129 do 133 dinara, a “kravica” sa 2,8 odsto mlečne masti – tamo gde je ima je od 141 do 149 dinara. U jednoj od radnji, uz Uchate, u ponudi je još jedno poljsko mleko “laciate” koje košta 129 dinara za litar.

Potpuno ljubičasta “kravica” bez masti je 149 dinara, dok ni u jednoj od 10 radnji koje smo jutros obišli u širem centru Beograda nije bilo “plave” kravice sa 3,2 odsto mlečne masti.

Ali jeste bilo jednog novog proizvoda – dugotrajno Imlekovo mleko sa 2,5 odsto mlečne masti na kom piše “za svaki dan”, koje košta 141 dinar.

U ponudi ima i svežeg mleka, što je pre 1. oktobra takođe bila retkost. Dva litra svežeg mleka je u zavisnosti od proizvođača od 217 do 229 dinara, litar i po svežeg mleka proizvođača iz Slovenije je 194 dinara.

I ono je poskupelo. Litar svežeg mleka jednog domaćeg proizvođača je juče u prodavnicama mogao da se kupi za 141 do 155 dinara, dok je isto to mleko pre godinu dana koštalo od 85 do 104 dinara.

Mleka nije falilo ni u jednoj od većih prodavnica poznatog lanca u Beogradu u prepodnevnim satima, ali su rafovi sa mlekom robne marke te prodavnice bili potpuno prazni. Što ne čudi jer ispod praznog rafa cena od 119,99 dinara. Skupljeg češkog, slovenačkog, ali i domaćeg je bilo u solidnim količinama.

Desetomesečno ograničenje cene mleka očigledno je ostavilo velike posledice na tržište, koje deluje trajno izmenjeno.

Zabrana izvoza mleka je od polovine septembra na snazi i tako će biti bar do kraja oktobra, ali i uprkos tome mleka domaćih proizvođača je sve manje.

To naravno nije samo posledica kriza izazvanih pandemijom ni ratom u Ukrajini već dugogodišnjeg propadanja stočarstva u zemlji u kojoj je ovaj deo poljoprivrede bio zaštitini znak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari