MONSTAT: BDP Crne Gore u prošloj godini pao 15,3 odsto 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prošloj godini 15,3 odsto, što je najveći pad BDP u Evropi, pokazuju podaci Monstata i Eurostata, javlja Radio-televizija Crna Gora.

Statističari su naveli da je crnogorski BDP u prošloj godini iznosio 4,19 milijardi eura, dok je u 2019. godini iznosio 4,95 milijardi eura.

“BDP po stanovniku u prošloj godini iznosio je 6,74 hiljade eura, dok je u 2019. godini iznosio 7,96 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Prosečan pad ekonomije u zemljama Evropske unije (EU) iznosio je 5,9 odsto.

Kako se navodi u izveštaju Eurostata, Crna Gora je imala najveći pad BDP-a od evropskih zemalja. Rast u prošloj godini zabilježile su jedino Irska sa 5,9 odsto i Turska sa 1,8 odsto.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska je imala pad od osam odsto, Severna Makedonija 4,5 odsto, Bosna i Hercegovina 4,3 odsto, Slovenija 4,2 odsto, a Srbija jedan odsto.

Bruto nacionalni dohodak (BND) Crne Gore u prošloj godini je, prema podacima Monstata, iznosio 4,25 milijardi eura i nominalno je manji u odnosu na 2019. godinu 15,1 odsto.

“Saldo primarnog dohotka iz inostranstva za prošlu godinu je bio pozitivan i iznosio je 66,6 miliona eura”, kazali su iz Monstata.

Bruto nacionalni dohodak po stanovniku u prošloj godini iznosio je 6,84 hiljade eura.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.