Prazan subotički Buvljak, prodavci protestuju protiv uvođenja fiskalnih kasa 1Zapečaćene tezge na Buvljaku, foto: J. Patarčić

Zapečaćene tezge, muk u halama i zbunjeni kupci koji se šetaju po praznom Buvljaku. Tako je danas izgledala najveća pijaca u Subotici, čiji su se prodavci i zakupci tezgi pridružili kolegama u Beogradu na protestnoj šetnji protiv e-fiskalizacije na pijacama Srbije.

Ako ste se danas prošetali trećom halom na Buvljaku, mogli ste da čujete samo svoje korake. Tišinu na koju niko nije navikao, upotpunila je slika praznih tezgi za kojima nije bilo prodavaca da vas usluže čuvenom krilaticom: “Izvolite, tessék”.

Prazno je bilo i na Zelenoj pijaci Buvljaka, na čijim tezgama se nije moglo pazariti voće i povrće. U ovoj hali radili su samo pojedini lokali, koji inače imaju fiskalne kase.

“Samo snimajte da narod vidi. Ovo što hoće da uvedu je najveća glupost. Da siromašan narod više ne može da živi”, kazala je jedna Subotičanka koja redovno pazari na ovoj pijaci.

U Savić hali nije bilo ništa bolje. Tu smo zatekli jednu Subotičanku koja dve decenije radi na Buvljaku, zakupljujući šest tezgi.

Kako je objasnila, uredno plaća sve dažbine, ali ako bude morala da uvede i fiskalnu kasu, biće prinuđena da stavi katanac na poslovanje.

“Plaćam državi. Prijavljena firma. Plaćam knjigovođu. Dakle, sve plaćam. Ako nam uvedu fiskalne kase, nas 90 odsto će se zatvoriti. Znači, bićemo socijalni slučajevi. Mi smo prinuđeni da zatvorimo, ne samo ja, nego 90 odsto nas, svi što su otišli. Snimite celu halu, ceo Buvljak snimite, pa vidite ko radi i koliko nas ima”, kazala je ova Subotičanka, dodajući da od svake tezge živi bar još troje ljudi.

 

Prema njenim rečima, danas je oko 500 pijačnih prodavaca iz Subotice otišlo u Beograd na protestnu šetnju protiv e-fiskalizacije na pijacama, navodeći da su samo sa Buvljaka krenula četiri autobusa.

“Uopšte nećemo fiskalne kase. Hoćemo da plaćamo paušal, na to pristajemo. Svi plaćamo, kao i do sada. Mi ovde ne možemo da uzmemo tezgu ako nismo registrovani”, dodala je ona.

Zbog raznovrsne ponude i geografske blizine, Buvljak je posebno atraktivan i kupcima iz Mađarske, koji su u godina pre pandemije činili oko 50 odsto posetilaca ove pijace.

Tako je danas Jolanda Buzo Gaj došla iz Morahaloma u Suboticu, kako bi pazarila sve što joj je potrebno za kuću. Međutim, uspela je da kupi samo keks.

“Došla sam da kupim nešto, ali nisam imala sreće. Nisam uopšte znala za ove kase i baš mi je žao što maltretiraju ljude ovako. Neka svako radi kako hoće. Svi ćemo platiti porez, uvek platimo porez”, kazala je Jolanda, poručivši da će se sigurno vratiti na subotički Buvljak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari