N1: Telekom "izrazito nelikvidan", dugovi za struju ogromni 1foto Mirjana Stevanović

Konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić istakli su u emisiji N1 direktno da je Telekom Srbija, usled lošeg upravljanja, izrazito nelikvidan, da je jedan od najvećih dužnika za struju u zemlji, i da je zbog toga primoran da rasprodaje svoju stratešku imovinu.

 

Telekom već mesecima priprema rasprodaju antenskih stubova i prateće infastrukture, i to pod velom tajnosti, i bez znanja akcionara, odnosno građana Srbije.

Petrović je istakao da je njega mnogo više od toga da Telekom prodaje stubove uznemirilo to što nisu platili račun za struju, i što je Telekom šesti ili sedmi najveći dužnik EPS.

„Telekom sebi ne plaća tekuće račune i za to je prinuđen da plaća zateznu kamatu od 14,5 posto godišnje. Telekom je izrazito nelikvidan – ogroman iznos kratkoročnih obaveza i mala obrtna imovina. On od godišnjeg obrta ne može da servisira kratkoročne obaveze. Uzeo je kredit od 450 miliona evra, a ni to nije dovoljno, pa se mora ići ka prodaji antenskih stubova“, naveo je Petrović.

Bilans poslovanja Telekoma za 2022. godinu, u koji je BIRN imao uvid, pokazao je da su kratkoročne obaveze tog preduzeća mnogo veće od obrtne imovine, što svedoči da Telekomu zaista jeste potreban novac.

Petrović je istakao da Telekom mora da pređe na 5G tehnologiju, što podrazumeva izgradnju novih tornjeva, i „oni očekuju da će kompanija koja bude kupila te tornjeve investirati“.

„Mana je što Telekom svake godine treba da plaća zakup toj komapniji“, ocenjuje.

„To što je Telekom u problemu je indikacija vrlo lošeg upravljanja“

Šoškić je upozorio da je Telekom u vrlo teškoj situaciji i da je bio „involviran u neke neprimerene poslovne odluke, sa ogromnim investicijama“.

„Telekom je oblast u kojoj bi se mogao ostvarivati ogroman profit, pa je to da je naš Telekom u problemu indikacija vrlo lošeg upravljanja“, smatra Šoškić.

Petrović je podsetio da je Telekom otvoreno akcionarsko društvo sa pet miliona akcionara, i „u obavezi je da izađe na berzu i da na svaka tri meseca objavi svoje finansijske izveštaje, a mi još čekamo izveštaj za 2022. koji je prvo predat s greškama“.

Ukazao je da kompanija koja ima obrt od milijardu evra ne može na vreme da plati račun za struju i pita zašto dividenda akcionarima još nije isplaćena.

„Najverovatnije se čeka ova prodaja“, smatra.

Takođe je pitao zašto „Telekom izbegava da se listira na berzi i onemogućava građane da trguju svojom imovinom“.

Tekst u celosti čitajte na portalu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari