Na Produktnoj berzi u Novom Sadu pojeftinili pšenica, kukuruz, soja, ječam i suncokretova sačma 1Foto: Pixabay/RemazteredStudio

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje smanjena je tražnja žitarica i uljarica, pa su, u odnosu na prethodnu nedelju, pojeftini pšenica za oko dva odsto, kukuruz 3,7, a soja oko 3,4 odsto, saopštila je danas ta berza.

Kukuruz se prodavao po ceni od oko 32 dinara za kilogram, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), što je pojeftinjenje od 3,73 odsto.

Za pšenicu su zaključivani kupoprodajni ugovori po 42 do 42,50 dinara, bez PDV-a, pa je ta cena bila niža za 1,88 odsto.

„Smanjena tražnja pšenice uticala je na negativan cenovni trend. Tokom nedelje, vest sa svetskog tržišta o pregovorima Rusije i Ujedinjenih nacija o dozvoli izvoza robe iz basena Crnog mora, uticala je na silazni trend na svetskim berzama, što se odrazilo i na domaće tržište“, navela je berza.

Za soju su kupoprodajni ugovori zaključivani po ceni od 76 do 76,70 dinara pa je u odnosu na nedelju ranije pojeftinila 3,36 odsto.

Pojeftinili su i stočni ječam i suncokretova sačma, ječam iz prošlogodišnjeg roda koštao je 38,30 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a suncokretova sačma, sa 33 odsto proteina, prometovana je po ceni od 38,30 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari